Хлебарките и как да се справим с тях

Стефан Йончев 08 юли 2020 в 15:41 7902 1

Хлебарките са сред най-често срещаните вредители, които нападат апартаменти, къщи, офиси, магазини. Те са особено агресивни там, където се приготвя храна или не се почиства достатъчно, а когато се появят премахването им просто така е почти невъзможно. Ето защо много хора се насочват към едно решение – пръскане против хлебарки. А причините са не е една или две, за да прибягват до това решение.

Сами по себе си хлебарките са отблъскващи и плашат повечето хора просто от тяхното присъствие. Освен това те могат да замърсят храна, кухненски прибори и уреди и оставят след себе си неприятна миризма.

Тъй като хлебарките се движат свободно навсякъде, те лесно могат да прехвърлят патогенни микроби, които дори да причинят хранително отравяне, алергии, свързани с хрема, кихане и сълзене на очите, както и бронхиално възпаление (астма), характеризиращо се с повтаряща се кашлица, хрипове и затруднено дишане.

Тъй като са малки и бързодвижещи се, хлебарките влизат в сградите по най-различни начини – по тръбите, през пролуките около прозорци, врати, отвори, дори през стени.

Факт е, че хлебарките са по-активни през нощта, отколкото през деня. През деня те обикновено остават скрити в пукнатини и други тъмни, уединени места, а вечер напускат скривалищата си и търсят храна.

Тези досадни инсекти не живеят в централизирани гнезда или колонии като мравки, пчели и термити. За да се елиминират хлебарките, трябва да знаете къде се крият.

Предпочитаните места включват топли, тъмни и влажни зони, особено в кухни и бани. Въпреки това, в зависимост от вида и степента на заразяване, хлебарките могат да нападнат всяка част на дома.

За да бъдат елиминирани хлебарките, най – добре е да се използва комбинация от техники. Тъй като хлебарите се чувстват най - добре там, където има лесно достъпна храна, влага и подслон, чистотата е важна стъпка за предотвратяване и премахване на проблеми. Ако имате разпиляна или разлята храна, или хранителните отпадъци, те трябва да се почистват, а немитите съдове, прибори и храна за домашни любимци не трябва да се оставят неизмити, дори и за една нощ. Освен това, не трябва да оставяте непокрита храна, а остатъците слагайте в плътно затворени кутии.

Важно е да се каже, че и лошата канализация също допринася за заразяване с хлебарки. Ето пукнатините и отворите около вратите и прозорците трябва да бъдат запушени.

Препоръчително е също да запечатате отвори, при които ВиК тръби или проводници преминават през стени или подове с тръба, пяна или медна мрежа. Това е особено важно, за да се намали миграцията на хлебарки между съседни апартаменти в жилищните блокове.

Въпреки че доброто почистване е полезно, обикновено са необходими инсектициди за елиминиране на хлебарките. На пазара може да намерите много видове инсектициди за борба с хлебарки - от течни или аерозолни спрейове, до ядливи примамки или прах.

Преди да посегнете към тях обаче, внимателно прочетете и следвайте инструкциите на продукта. Това ще ви помогне да постигнете оптимални резултати.

Когато използвате спрейове, насочете местата, където хлебарките предпочитат да се крият. Не забравяйте да напръскате всякакви агрегати или зони, по които те са снесли яйцата си. Избягвайте пръскането на стени, подове, плотове и плотове, тъй като хлебарките прекарват много малко време в тези зони. Дори да се случи и да преминат през тези зони, е малко вероятно да останат върху третираните повърхности достатъчно дълго, за да поемат смъртоносна доза.

Някои инсектициди, използвани за борба с хлебарки, се прилагат като прах. Най-познати на домакините са борната киселина и диатомичната земя.

Примамките са друг подход, към който прибягват много хора и за които се твърди, че показват забележителни резултати. Примамките за хлебарки съдържат бавнодействащ инсектицид, който те поглъщат.

Но ако търсите много по - ефективен начин за контрол на хлебарките, се обърнете към професионална фирма, която ще направи пръскане против хлебарки и реши проблема ви кардинално.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

25.07 2020 в 04:56

Ебати налудничавия текст.
Ако искате да нямате хлебарки - просто не оставяйте водопровода и канализацията ви да текат. Стиропор, даже за 3 милиарда лева - няма да ви помогнат.
Нито Уиуело ще ги събере в пазарската си чанта за 5 000 лева.
Нито рекламите на фирмите за ДДД:)