Как да разберем на колко години е нашето куче

OFFNews 07 януари 2020 в 13:45 12606 0

Снимка Pixabay

Домашният ви любимец очевидно остарява по-бързо от вас, но нови изследвания, цитирани от Би Би Си, ни дават много по-ясна представа за това на колко години наистина може да е той.

Широко разпространено вярване е, че една кучешка година се равнява на седем човешки. Този коефициент на преобразуване идва от разделянето на средната продължителност на човешкия живот от около 77 години и тази на кучето - около 11 години. Нови изследвания обаче сочат, че нещата не са толкова прости и ако разгледаме някои основни етапи на развитието на кучето, ще разберем защо. 

Повече породи достигат полова зрялост на възраст между 6 и 12 месеца. 12-те месеца би трябвало да съответстват на традиционното обръщане, тоест на 7-годишната възраст на човек. 

Има данни и за кучета, които живеят повече от 20 години. Според правилото за преобразуване това би се равнявало на 140 години човешки живот. За да се усложнят още повече нещата, е всеизвестно, че продължителността на живота на кучетата зависи и от тяхната порода. По-малките кучета са склонни да живеят значително по-дълго, което предполага, че те остаряват по-бавно от по-големите кучета. 

Най-очевидният начин да разберем възрастта е да опишем просто продължителността на времето, изминала от раждането. Биологичната възраст например е по-субективно определение, което разчита на оценка на физиологичните показатели, за да се идентифицира развитието на индивида. Тези показатели включват мерки като „индекс на уязвимост“ - проучвания, които отчитат състоянието на болестта на човека, когнитивните увреждания и нивата на активност.

Има и по-обективни биомаркери за стареене, като нива на генна експресия (гените произвеждат протеини с различна скорост в различните етапи на живота). Скоростта, с която се увеличава биологичната възраст, зависи от генетично наследени фактори, психично здраве и начин на живот. Например, ако сте прекарали много време в ядене на нездравословна храна и пушене на цигари, вместо да спортувате и да се храните здравословно, шансовете са биологичната Ви възраст да надхвърли хронологичната ви възраст. Или може да сте 60-годишен с тялото на 40-годишен, ако се грижите добре за себе си.

Кучешки живот

Що се отнася до сравняването на възрастта на животните за различните видове, биологичните определения за възрастта са далеч по-полезни от техните хронологични аналози. Хамстерът на шест седмици не ви дава добра представа за жизнения етап на това животно, дори ако знаете, че продължителността на живота му е само три години. Научаването, че хамстерът е достигнал възраст, в която може да се възпроизвежда, дава много по-добра картина на неговото ниво на зрялост.

Авторите на ново изследване за стареенето предполагат, че разумен начин за измерване на биологичната възраст са „Епигенетични часовници“ - промени в ДНК, които се натрупват във времето при всички бозайници. По-специално „метилирането“ - добавянето на метилови групи (въглероден атом, свързан с три водородни атома) към ДНК - изглежда е добър показател за възрастта. Много изявени физиологични маркери, като развитието на зъбите, изглежда се срещат при едни и същи нива на метилиране при различни видове. Така че съпоставяйки нивата на метилиране при кучетата от порода Лабрадор Ретривър и хората, изследователите извличат формула за картографиране на възрастта на кучетата с неговия човешки еквивалент. Тази формула е: човешката възраст е равна на 16 по ln (кучешки хронологични години) + 31. 

Тук "ln" представлява математическа функция, известна като естествен логаритъм. Функцията на логаритъма е добре известна в нелинейните скали за енергия, отделена по време на земетресения (Рихтер) или за измерване на звук (децибели). Полезна е за измерване на количества, чиито размери варират. Възможно е дори логаритъмът да обясни защо възприемаме, че времето да се ускорява с напредване на възрастта.

В графиката по-долу се вижда как действа естественият логаритъм за преобразуване на годините, през които едно куче е живяло (кучешка възраст), в еквивалентната човешка възраст в червената пунктирана крива. Кривата предполага, че в началото кучетата зреят изключително бързо, но след това стареенето им се забавя, което означава, че по-голямата част от живота им се преживява като форма на продължителна средна възраст. 

Графика: Би Би Си

За справка, първата кучешка година е равна на 31 човешки години. След нея всеки път, когато хронологичната възраст на кучето се удвои, броят на еквивалентните човешки години се увеличава с 11. Така че осем календарни години представляват три „удвоения“ (от едно до две, две до четири и след това четири до осем), даващи кучешка възраст равна на 64 (това е 31 + 3x11).

Това приближение е начертано като черната крива на фигурата за преобразуване по-долу. Зелената линия представлява дискредитираното правило за фактора на седемте години, което предполага нереалистични възрасти в по-високия край на възрастовия спектър на кучетата.

Повечето любители на кучето вече би трябвало да предполагат, че възрастовата разлика между хората и техните домашни любимци е нелинейна, тоест техните кучета се развиват много по-бързо, отколкото предполага линейният коефициент, според който 1 кучешка година е равна на 7 човешки. 

По-сложното разясняване на правилата за "фактора на седем" предполага, че всяка от първите две години на кучето съответства на 12 човешки години, докато всички следващи години се броят за четири човешки еквивалента. Синята крива на горната графика, която представлява това правило, показва по-добро съгласуване с новия логаритмичен закон.

На практика новите молекулярни познания за преобразуването на възрастта между хора в кучета предполагат, че кучетата преминават в средна възраст дори по-бързо, отколкото повечето собствениците им биха предполагали. Трябва да се има предвид, че когато "Рекс" не е склонен да гони топката, както преди, кучето всъщност постига по-добър резултат за възрастта, отколкото сте очаквали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови