Как да възпитаваме умни деца

OFFNews 15 юни 2020 в 17:44 3667 0

Стимулирането на въображението и креативността у малките може да се окаже истинско предизвикателство пред находчивите родители. Колкото и да е трудоемко обаче, трябва да знаете че си заслужава усилията. Това може да е първата стъпка към едно наистина светло и разнообразно бъдеще.

Опитвайте се да мислите и възприемате нещата извън общоприетите рамки. Това е правилният модел за развиване на здрава психика и разнообразни умения при децата. Предоставяйте им свободно поле за изява и налагайте ограничения само тогава, когато наистина е нужно.

В помощ на мама и татко

Не сте сами в тази мисия. Редица иноватори непрекъснато работят в тази насока, с цел да подпомогнат родителите в правилното възпитание и обучение. Вашата подкрепа тук са всички „умни“ детски играчки. Не става дума само за интерактивни домашни любимци или последната актуализация на игрите в таблета. Трябва да се възползвате от разнообразието на модерните играчки, които са създадени за развитие и стимулиране на въображението, двигателната активност, фината моторика, зрението, логиката и какво ли не още.

Играчките не са напразно хвърлени средства. Не всяка представлява ненужна глезотия. Точно обратното. Те могат да бъдат верният ви съюзник при възпитаването на умни деца.

Без тяхна помощ ще ви е много трудно да представите умалените модели на това как работи всичко в природата. Те могат да са онова скрито съкровище, което ден след ден да възпитава у малките различни видове умения.

Поставяйте им все по–големи предизвикателства. Научете ги на търпение и упоритост. Вярно е, че нашите отрочета могат да са изключително големи инати по въпроси за хранене, къпане, обличане…но когато говорим за справяне с различни трудности, било то правилната подредба на кубчетата, това възпитава нещо далеч по–значимо в изграждащия се характер.

Положителна критика и подкрепа

Бъдете конструктивни в критиката си. Не подривайте вярата в собствените им сили. Никога не си позволявайте да използвате думи, които могат да наранят или унижат детето. То трябва да се научи от малко, че е човешко да се греши.

Но също така трябва да знае, че всяка грешка може да бъде поправена. От това се учим все пак. И именно те ни карат да се усъвършенстваме, докато сме живи. Това не означава, че грешейки, ние се проваляме.

Напротив! Нашата сила идва именно от това, да осъзнаваме къде сме сбъркали и да съумеем следващия път да приложим наученото в полза на правилния начин.

Нека тези принципи станат дълбоко заложени в характера на вашите момиченца или момченца. И как да стане това, ако не чрез любимите им детски играчки.

Детски играчки от Guga.bg. За умни деца и горди родители!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови