Кои са най-търсените авточасти в леките автомобили?

OFFNews 24 март 2020 в 17:13 6504 0

Възлите и отделните детайли в автомобила се износват различно, защото са изложени на различни натоварвания и въздействия. Затова има авточасти, които се търсят повече от останалите. Това се дължи на по-бързото им износване и повреждане.

Освен конструктивно заложено, понякога по-бързото износване се дължи и на качеството на резервните части. Важно е да се избират авточасти от поверени търговци с доказан произход, за да се избегне честото закупуване и разходите по подмяната им.

В световен мащаб най-търсените резервни части са: фарове, врати, брони, огледала, стъкла и всички останали, които се чупят и огъват и при най-лекия удар. В такива случаи говорим за извънредни обстоятелства, които могат да се случат с всеки автомобил по всяко време.

От търсените авточасти са и тези по окачването и ходовата част. Честата им подмяна се дължи освен на износване и на лошите пътища, които допълнително натоварват системите.
Ако изключим извънредните обстоятелства, при които повредите са случайни,

към най-търсените авточасти може да причислим: спирачни накладки, амортисьори, накрайници, шарнири, филтри в автомобила, феродов диск съединител, акумулатор,
гуми, чистачки и много други.

Спирачни накладки

Спирачните накладки са много търсена резервна част, защото от тяхната ефективност зависи безопасното на движение на автомобила. Поради предназначението си те се износват при спиране и трябва да се сменят. Срокът на експлоатация на накладките зависи както от качеството им, така и от маниера на шофиране на водача и условията, при които се използва автомобила.

Амортисьори

Те са част от окачването на автомобила и са подложени на голямо натоварване. Амортисьорите поемат основните удари при движение по неравни пътища. От стабилната им работа зависи износването на трансмисионния вал, гумите, лагерите на главините и спирачната система.

Кормилни накрайници

Накрайниците са ключов елемент на кормилната система. От тяхната изправност зависи не само комфортното управление на автомобила, но и безопасността на пътуващите. Лошите пътища ускоряват значително износването на накрайниците и е добре те да се преглеждат често, особено ако се чува чукане в тях при движение по неравен път, автомобилът занася и се усеща луфт във волана.

Въздушен филтър

От състоянието на въздушния филтър до голяма степен зависи ефективната работа на двигателя. Замърсеният въздушен филтър възпрепятства подаването на въздух към двигателя и налягането пада. След определено замърсяване на филтъра, двигателят губи мощност. Замърсяванията започват да преминават през филтъра и постъпвайки в двигателя го разрушават. Скоростта на замърсяване на филтъра зависи от външните условия на експлоатация. При градски условия това се случва значително по-бързо.

Маслен филтър

Съвременните автомобили са прецизни машини, които изискват качествени и чисти консумативи. Замяната на масления филтър задължително се извършва при всяка смяна на масло.

Ангренажен ремък и верига

Ангренажните ремъци при правилно поставяне и експлоатация имат ресурс не повече от 60 000 километра пробег. Ангренажните вериги около два пъти повече. Те се сменят при всяко съмнение или признак за износване, защото при скъсан ремък или верига вече предстои сериозен ремонт на двигателя.

Освен това ремъците работят само при: отсъствие на масло и замърсявания по тях, добро състояние на ролките и обтегачите и правилно опъване. Ако тези условия не са изпълнени, то ремъкът и износените части трябва да се сменят веднага.

Аксесоари

Голямо е търсенето и на автоаксесоари за леките автомобили като кори под двигател, подкалници, стелки за купето и багажника, допълнителни огледала, тасове за джанти и много други. Поради предназначението си те също се чупят често или износват бързо.


Защо се износват авточастите?

Доколко една част се износва бързо и чупи до голяма степен зависи от конструктивните особености на даден автомобил. За един вид автомобили е възможно някои авточасти да се износват по-бързо, отколкото при други. Може да се каже също, че има разлика в износването дори на еднакви по предназначение резервни части между моделите на един и същ производител.

Друг основен фактор за износването на резервните части са условията на експлоатация. При шофиране при градски условия с натоварен трафик съответно и натоварването на отделните системи в автомобила е едно, при лоши пътища или продължителни преходи друго.

И начинът на шофиране – той зависи пряко от водача на автомобила. Резките спирания и потегляния, преминаването с висока скорост по разбити пътища, карането на полусъединител и още много вредни навици, които ускоряват износването на редица части в автомобила.

В процеса на продължителна експлоатация автомобилните детайли и системи се износват. Затова възлите се ремонтират, износените части се подменят и автомобилът
отново е в движение.

Автомобилът е сложна система, която трябва редовно да се проверява и да се извършва необходимото техническо обслужване на определен пробег. Освен това подмяната на маслата, филтрите и другите технически течности трябва да се извършва по съответните предписания на производителя, а при необходимост и по-рано.

И най-важното използвайте качествени резервни части и консумативи, с които автомобилът ще работи дълго и ефективно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews