Колко пъти е правилно да се спомене името Му в съобщение за уникална археологическа находка

OFFNews 29 август 2019 в 12:51 9944 4

Пресслужбата на Министерството на културата направи показно как трябва да се съобщава новина за изключително важно археологическо откритие, което е без аналог в Европа.

Съвсем политкоректно новината започва и свършва с името на министър-председателя, който в текста е допълнително цитиран да изразява мисли по археологични теми.

Прессъобщение в оригинален текст:

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСЕТИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА НАДГРОБНА МОГИЛА НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КРАЙ ПЛОВДИВСКОТО С. МАНОЛЕ

През настоящия археологически сезон екип на Регионалния археологически музей в Пловдив разкри впечатляваща със своите размери пирамидална кула. Тя е с височина 20 м и е изградена от камъни и тухли, споени с хоросанов разтвор.

„Имаме прекрасни археолози и както виждате - подпомагаме ги“, заяви премиерът Борисов, докато ръководителят на Регионалния музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов му показваше резултата от труда на екипа специалисти.

Откритите досега археологически материали – монети, глинени съдове и мраморни архитектурни елементи, датират построяването на кулата и издигането на надгробната могила в периода II - ІІІ в. сл. Хр.

„Антична сграда 20 метра в Европа няма запазена. Този огромен монумент ще стане една от атракциите в Европа“, отбеляза доц. Кисьов пред министър-председателя Бойко Борисов.

Най-новите открития, които представляват капител - дорийски стил, както и мраморни квадри с оформени фризове, доказват наличието на масивен петредов мраморен постамент с колонада, надхвърлящи 50 тона. Те са били монтирани на върха на кулата, където най-вероятно в древността е имало издигната статуя на император или на неговия наместник, управлявал провинция Тракия през II - ІІІ в. сл. Хр.

Очакванията на археолозите са в северната половина на могилата да е разположена гробницата на владетеля, в чиято чест е издигнат величествения монумент и могилата.

При посещението на могилата „Мал тепе“ до село Маноле с премиера Бойко Борисов бяха министърът на културата Боил Банов, министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител на Пловдив Здравко Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

4

Новак

30.08 2019 в 06:01

Ее, затова министърът на културата е бетониран на поста си въпреки гафовете и щуротиите, които прави. Тиквата като влезе в предизборна кампания та не може да излезе. А иначе гъзолизци в България колкото искаш.

17439

3

мнение от IP

29.08 2019 в 23:17

Е тия направо ме върнаха 45 години назад. "Днес полупроводници, утре цели проводници" чакам да чуя аз.

12392

2

мгергов

29.08 2019 в 13:57

Какво тук значи уникална археологическа находка пред името МУ....

6145

1

kokoten

29.08 2019 в 13:37

...даже по времето на бай Тошо не се случваха такива неща,верно,тогава журналята криеха гафовете....сега където и да се погледне само смях на гърба на народеца,а той тъпия,гласува за Мутрата,държи се за палците и върти гъзере,да му е кеф на бащицата....О,времена,о нрави....