Необходими ли са ветробрани на автомобила?

OFFNews 01 април 2020 в 16:01 5066 0

Ветробраните са аксесоари, които се поставят на страничните стъкла на автомобила. Наричат се още дефлектори, ветроупори и обтекатели. Те придават индивидуалност на всеки автомобил, но това далеч не изчерпва ползата от тях.

Какво представляват ветробраните?
За много хора това са съвсем непознати аксесоари, макар и всички да сме ги виждали на различни автомобили. Както се подразбира от името, това са аксесоари, които защитават автомобила от вятъра.

Автомобилните ветробрани изглеждат като огънати прозрачни или хромирани ленти. Те се поставят в горния край на предните странични стъкла или предния капак като защитни козирки. Изработват се от здрава пластмаса, наречена акрил или по-популярна у нас като плексиглас в черено, сиво и прозрачно.

За какво ни служат ветробраните?

Когато дефлектор е поставен на предния капак на автомобила, то той отклонява насрещния поток на въздуха от предното стъкло и защитава повърхността на капака и чистачките от замърсяване и механични повреди. При скорост над 70 км/ч отвежда въздуха над автомобила, като по този начин предпазва и предното стъкло от замърсяване.

При страничните ветробрани ползите са значително повече:

- Те отклоняват при движение въздуха от страничните стъкла, затова се наричат и ветроупори, като при отваряне на прозорците в купето не навлиза силна струя въздух, дъжд или сняг и намаляват шума от свистенето на въздуха.

- Предпазват от замърсяване страничните стъкла при разминаване с други превозни средства, като предотвартяват полепването на кал, песъчинки и прах. Това е особено важно за механизмите за спускане и затваряне на прозорците, които се развалят при попадане на песъчинки и други твърди частици в тях.

- При почистване на предните стъкла, автомобилните чистачки разпръскват дъжда и снега в страни и те попадат върху страничните стъкла. При наличието на ветробрани, водата от чистачките се отклонява в страни от автомобила.

- Подобряват видимостта през страничните стъкла при дъжд и сняг, като отклоняват потоците в страни от стъклата, което им е дало името обтекатели.

- Служат като заслон от ярките слънчеви лъчи.

- Подобряват обтекаемостта на автомобила, като отклоняват навлизането на голямо количество въздух през отворените прозорци. Това намалява съпротивлението на въздуха, което затруднява работата на двигателя и увеличава разхода на гориво.

Доколко се намалява разходът на гориво в конкретния случай зависи от скоростта на движение, аеродинамичната форма на автомобила и други фактори, но със сигурност се облекчава работата на двигателя. От естетична гледна точка, ветробраните придават характер на всеки автомобил и го правят разпознаваем.


Какво се предлага на пазара?

Основно ветробраните се разделят на два типа. В зависимост от начина на монтаж те се залепват за вратата на автомобила или се вмъкват в горния край на процепа за стъклото.

Ветробраните, които се поставят за рамката на вратата се монтират чрез залепване на двойно зелепваща лента. Те трябва да следват точно формата на вратата
и да прилепват добре към нея без усилие. Само така ще се получи едно здраво закрепване.

При дефлекторите, които се вмъкват в процепа на стъклото закрепването също не е много здраво, защото се разчита на фиксацията от уплътнението на прозореца. В следствие на това се затруднява вдигането и спускането на стъклата.

Предлагат се и ветробрани, които освен че се вмъкват в процепа на стъклото имат и предвидени лепенки за по-здраво прикрепяне.

Качествените дефлектори трябва да са гъвкави и устойчиви на удар и външни влияния. В частта си на закрепване трябва да повтарят точно формата на автомобила, за да прилепват плътно.

Автомобилните дефлектори или ветробрани са търсени в САЩ , Русия, Европа и Япония. За ползата от тях говори и факта, че в Япония много нови автомобили са оборудвани с дефлектори още в завода производител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews