Руската провинция без пиар: Нищетата в една от нефтогазовите столици на Русия (фоторепортаж)

OFFNews 28 април 2014 в 15:53 29910 49

Сиктивкар страда от всички проблеми на руските градове – лоши улици, кал, ужасна пешеходна инфраструктура. Но най-важното – безразлични към случващото се жители, пише блогъра Илья Варламов за столицата на руската република Коми, цитиран от Цензор.НЕТ.

Най-големият проблем на града всъщност е това, че хората не го обичат. Всичко останало е поправимо – улиците и къщите могат да бъдат ремонтирани за няколко месеца. Но да накараш жителите на града да се огледат и да обърнат внимание на това, че нещо наоколо не е както трябва – не е лека задача.

„Разхождам се из града и се оглеждам – някой изхвърля боклук през прозореца, друг паркира колата си на тревата, засипвайки с кал всичко наоколо, възрастна жена върви през локвите. И си мисля: Какво общо има зимата с всичко това? Заради зимата ли половината сгради не се виждат от рекламни банери? Заради зимата ли са разбити улиците? Може би заедно със снега от домовете е паднала и боята? Не, разбира се. Всичко това се случва, защото жителите на града престават да забелязват мръсотията под краката си. Всички са свикнали и смятат, че така и трябва да бъде. Никой не ходи на централния площад и не иска тротоари без локви“, пише Варламов.

Вместо да измислят как да променят ситуацията, за жителите на града е по-лесно да намерят някакво глупаво оправдание и след като са се утешили, да продължат да не забелязват нищо.

Чисто теоретично Сиктивкар е столицата на една от най-богатите републики в Русия. Ако не знаете, република Коми е на 6-о място по БВП на глава от населението. В републиката се добиват нефт, газ, въглища и т.н. Струва ми се, че столицата на републиката трябва да цъфти и да поразява гостите със своя блясък и красота. За съжаление обаче, Сиктивкар поразява гостите си вместо това с пясъчни бури, кал и разрушаващи се къщи. През цялото време не ме напускаше усещането, че Сиктивкар жестоко са го измамили, допълва блогъра.

1. Район „Париж“, изглед от многоетажната Айфелова кула

Районът се нарича така заради пленените французи, които след войната от 1812 г. са изселили тук. По принцип на тази снимка са представени всички видове постройки в Сиктивкар в общо взето вярна пропорция. Малко ново строителство, много съветски панелки и дървени къщички, а някой строи и съвременни къщи. 

2. Казват, че тази сграда е реставрирана преди една година... За една година плесента е унищожила заслугите на „реставраторите“.

3. На някои домове им е провървяло още по-малко. Ето например, на тези балкони. Това сигурно също е защото снегът неотдавна се е стопил? Въобще много жилищни сгради са в плачевно състояние, никой не се занимава с тях.

4. Това основно са дървени постройки, двуетажни сараи, в които бабички изживяват старините си. Отдавна е трябвало да ги съборят, но очевидно са решили да дочакат естествената смърт на живеещите в тях, за да не харчат пари за нови апартаменти.

5. Много жители все още нямат в домовете си водопровод, затова си наливат вода от градска чешма. Други жители имат вода и големи бели джипове – това са тези, които се занимават с нефт. Въобще в Сиктивкар разслоението на обществото много се чувства. Цените са почти московски, има много скъпи коли, а в същото време половината град е в руини.

6. Голям е проблемът с улиците и пешеходната инфраструктура в Сиктивкар. Без гумени ботуши е почти невъзможно да се ходи из града.

7. Забавно е, че жителите това ги устройва. Питаш ги: „Защо имате локви?“. А те отговарят: „Защото неотдавна се стопи снегът“. Никой не се досеща за това, че локвите са се появили заради лошите улици.

8. Вход на детска градина. Родителите на малки деца нямат голям избор: трябва да минат през локвата, през калта и през портичката, по бордюра или с голям бял джип.

9. През зимата тротоарите и улиците ги засипват с пясък, затова сега всичко е в кал.

10. Вход в двор.

11. Още един двор. Обърнете внимание, че сиктивкарските шофьори избират за своите коли най-сухите и чисти места на тротоарите, оставяйки на пешеходците калта и локвите.

12. Улицата към поликлиниката.

13. Гумените ботуши са правилен избор!

14. Да преминеш през двора е изпитание. По това време на годината пенсионерите си стоят вкъщи, тъй като за възрастен човек е физически невъзможно да прескача през тези ями и локви.

15. За инвалидите изобщо не става и дума.

Е, понякога правят и рампи. Но тук пак се намесват сиктивкарските шофьори, които напомнят на най-слабите и незащитените жители мястото им в хранителната верига.

16. Сиктивкарските улици са прекрасни.

17. Дворът зад държавната администрация.

18. В Сиктивкар през пролетта има пясъчни бури. Вървиш през града, а пясъкът ти скърца на зъбите. Сутринта си си измил главата, а вечерта от косата си можеш да изтръскаш половин чаша пясък. Не се шегувам. Аз бях там и си заминах, както и да е, но тези хора живеят така. Знаете ли защо?

19. На първо място защото през зимата засипват с пясък улиците. В страните на загниващата Европа тротоарите се посипват с парченца гранит, които през зимата се събират, мият се и се използват отново и те не летят на прах във въздуха. Но да, не трябва тези мръсници да ни учат, ние имаме свой път!

20. И естествено сиктивкарските шофьори, които предпочитат да паркират своите коли на тревните площи.

21. Не разбирам с какво е свързано това. Може би това е някакъв езически култ към угро-финските народи? Може би колите трябва да стоят задължително на земята?

22. Може би шофьорите така разорават земята, за да се засадят после някакви растения? Може би на шофьорите им харесва това, че заради тях целият град е в мръсотия? Нали знаете, има хора, които обичат да се мажат с кал, това ги възбужда.

23. Като гледах поредния сиктивкарски двор, си спомних за моето поле до вилата ми, където можеше да се влезе само с трактор...

24. Друг голям проблем е боклукът. Не мога да разбера защо жителите на града изхвърлят целия си боклук през прозорците. Това са прозорците на девететажна панелка.

25. А това е двор до дървените къщи...

26. Не, не може жителите да цапат под прозорците си... Най-вероятно това са американците, които вечер хвърлят над града бомби с боклуци. Иначе как може да се обясни това, че целият град равномерно е покрит с боклук? Може би са виновни крадливите чиновници? Или Путин е наредил да се разхвърля мръсотия под всеки прозорец?

27. Може би си мислите, че в девететажните блокове живеят диваци? Това е ограда в частен сектор. Ще отбележа, че зад оградата има ред, просто човекът взема торбата с боклука и я изхвърля зад оградата.

28. Трудно ми е да се сетя за по-мръсен град, може би само Омск...

29. Боклукът дори не го носят до контейнерите. Пред мен един мъж се приближи на 5 метра от контейнера и си изхвърли пакета по посока на кофите и той се разлетя наоколо.

30. Може би извън града е по-добре? Не, това е крайградския път. Обърнете внимание, че боклукът е в пакети. Тоест сиктивкарецът си събира боклука в пакети, сяда зад волана и го изхвърля до пътя. Това, че човекът си има кола, означава, че все пак е успял да постигне нещо в живота, дали са му шофьорска книжка, което най-малкото значи, че не е душевно болен. Това, че е събирал боклука в пакети, говори за това, че той разбира какво е това чистота и я цени. Интересно, какви ли химически процеси се случват в главата на човек, който пренася торби с боклук с колата си, излиза от града и ги изхвърля в полето?

31. В Сиктивкар има поразително много изоставени коли. Странно, защо ли не ги изхвърлят.

32. Двор

33. Така изглежда дворът в столицата на един от най-богатите райони в страната.

34. Детска площадка.

35. Така ти се иска да извикаш: „Слава на Русия!!!“. Разбрах, че най-вероятно евреите са виновни за всичко. Най-вероятно бандеровците хвърлят бутилки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!