Северна Корея разпореди работният ден да започва в 5 сутринта

OFFNews 24 юли 2015 в 13:30 54010 18

Властите в Северна Корея разпоредиха на държаните агенции, фабрики и училища да започват в 5 ч. сутринта с цел справяне с най-горещите дни през лятото, пише Guardian.

Самбок - името на пика на севернокорейското лято - започна на 20 юли и с него дойде и новото разпореждане.

"На всички централни агенции в Пхенян и други офиси и училища в цялата страна се разпорежда да следват разписанието по време на самбок".

Досега началото на работния и учебния ден беше в 8 сутринта.

При новото работно време краят му ще е в 13 ч.

Самбок продължава един месец - най-горещият през лятото, а през три от дните (първият, в средата и в края на периода) се предвиждат и специални събития със специална храна.

Името "самбок" означава: "сам" - три, а "бок" - "да лежа по лице, защото летните дни са толкова горещи, че дори и една жаба не може да издържи, а лежи по корем на влажната земя", според държавния новинарски канал KCNA.

Средната температура през лятото в Пхенян е 29 градуса, но в най-горещите дни тя достига 40. През юли и август влажността на въздуха достига 80%, което прави жегата непоносима.

Началото на работния и учебния ден в 5 ч. сутринта обаче причинява някои проблеми.

Децата трябва да стават в 4 ч., за да се приготвят за училище. Много от тях са неспособни да го направят и пропускат един или два часа от училище, което води до трупане на отсъствия, споделя родител.

Освен това държавните ресторанти са отворени само до обед и са затворени, когато се предполага да предлагат следобедна закуска или вечеря.

Държавните служители, които пътуват служебно до различни части на страната се оплакват, че няма къде да се хранят следобед и вечер.

Въпреки решимостта на държавата да натрапва самбок на хората и да им внушава, че това е израз на любовта на Ким Чен-ун към хората, те продължават да го отхвърлят.

Хората казват, че няма реална причина да ходят на работа чак толкова рано, когато не само няма електричество, а и няма достатъчно работа за вършене. Всичко това цели просто да ги изтощи още повече, коментира източник на Guardian.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!