10 нови автобуса за Витоша идват другата седмица

OFFNews 13 ноември 2018 в 13:25 3000 0

Нови 60 автобуса с двигатели на природен газ ще пристигнат в началото на 2019 г. в София.

Автобусите са съчленени 18-метрови от модел MAN Lion’s City G. Те ще бъдат нископодови, със задно разположени двигатели, работещи на сгъстен природен газ (CNG). Двигателите отговарят на Евро 6. 

Автобусите ще бъдат с климатизация в пътническия салон и кабината на водача, механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички, със система за накланяне на автобуса на спирки и със звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите. Бутилките за газ ще са от композитни материали, съобразени с последните европейски изисквания.

За закупуването на автобусите беше сключена лизингова сделка между Столична община и Сожелиз България ЕООД. Търгът е спечелен от дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк, в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG) и е с 8-годишен период на финансиране. Сумата на лизинговия договор възлиза на над 40 млн. лева. Важна част от договора са гаранционното и сервизно обслужване на автобусите.

MVB Truck&Bus Bulgaria има вече спечелен търг за автобуси за Столичен Автотранспорт и обслужват доставените по предходната обществена поръчка 126 бр. съчленени газови автобуса. 

В началото на другата седмица в София пристигнат 10-те автобуса, които ще обслужват линиите до Витоша. Те са Мерцедес, като заради планинския терен са с ръчна скоростна кутия, на дизел и екостандарт ЕВРО5. Освен това автобусите са полутуристически и с багажници, което позволява по-лесното пренасяне на ски, шейни и др.

С тях заменяме 27-годишни автобуси, които в момента обслужват линиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови