10% от българите имат ТЕЛК, обяви вътрешният министър

OFFNews 22 февруари 2019 в 13:30 3740 1

10% от българите имат решения при 2 на сто средно за Евросъюза. Това обяви на изслушване в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов.

"Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес схема", допълни Маринов.

Последната операция на службите на МВР беше във Варна в началото на седмицата, където се оказа, че са издадени над 200 фалшиви ТЕЛК решение само за четири месеца. Съдът обаче освободи задържаните четирима лекари, след като установи, че "няма доказателства за организирана престъпна група". 

Изслушването на министър Маринов влезе като допълнителна точка в дневния ред на Народното събрание, след като редовният петъчен парламентарен контрол бе отменен, заради отсъствието на депутатите от БСП. Маринов отговори на въпроси на депутатите от управляващото мнозинство и предостави данни за системата на ТЕЛК и борбата със злоупотребите с нея.

Според отчета му само през януари тази година са направени проверки на общо 41 преписки в системата на ТЕЛК. "През 2019 г. са образувани 29 досъдебни производства, като отново най-много са регистрирани в област Разград. Всички 29 досъдебни производства са на производство и към момента при разследващ полицай", съобщи още Маринов.

Разград е на 4-то място по най-голям процент на лица, ползващи пенсия - 18,31%. Първите три места са заети както следва: Силистра - 28,61%, Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %. Коментирайки борбата на МВР със злоупотребите, той заяви, че "за целта са проведени 384 беседи, с лица, на които са отпуснати пенсии за инвалидност".

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев постави начало на изслушването, което според него е необходимо, за да се предотвратят "спекулации и фалшиви новини от БСП". 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък представи данни за средните суми за заплащане на посредниците в схемата в отговор на въпрос от страна на депутата от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

"В процеса на работата по тези случаи бяха установени различни суми, които са давани на посредниците. Най-ниската констатирана сума е 200 лв., която е дадена за подкуп. Основните суми варират от 600 до 2500 лв. Сумата е била определяна в зависимост от това колко човека участват в дадената верига и за кого са предназначени сумите", заяви Иванов.

На трибуната излезе и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изрази надежда, че "системният подход" на МВР срещу фалшивите ТЕЛК-ове "ще има сериозен превантивен ефект". 

Проблемът според Цветанов е, че злоупотребяващите с ТЕЛК решения често започват да го правят и в други аспекти на т.нар. "социален пакет", като данъчни облекчения, ползване на енергийни помощ, защита при освобождаване от работа, безплатни винетки и т.н.

Той още заяви, че отсяването на фалшивите ТЕЛК-ове ще остави допълнителен ресурс за пенсионната система. "Това е възможният финансов ресурс, който може да бъде пренасочен при гледането на бюджета за 2020 г.", допълни Цветанов.

Заместник-председателят на ВМРО и депутат от управляващата коалиция Искрен Веселинов припомни, че битката с фалшивите ТЕЛК решения бе ключова за "Обединени патриоти" при сключване на коалиционното споразумение с ГЕРБ. Той още заяви, че не е допустимо между 300-500 млн. лв. всяка година да бъдат прахосвани за фалшиви инвалидни пенсии, и допълни, че има нужда от сериозна контролна система.

"Ние трябва да помислим по въпроса НОИ като органа, който плаща да има своите контролни механизми да може да проверява съмнителните решения още в момента на тяхното издаване", допълни Веселинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови