10% спад на българските кандидати за британски университети след Брекзит

OFFNews 17 февруари 2020 в 15:03 1997 0

Снимка Pixabay

С около 10% са намалели българските кандидат-студенти за университети във Великобритания след излизането на страната от Европейския съюз, по данни на консултантска къща „Интеграл“, организатори на международното изложение „Световно образование“. Днес нейни представители дадоха пресконференция, на която представиха тенденциите, които наблюдават по отношение на интереса от българска страна както към британското, така и към висшето образование в други европейски държави.

Досега документи за прием в британски университет са подали 1710 българи, с 10% под броя им през 2019 г.

Непосредствено преди референдума за излизането на страната от ЕС през 2016 г. се отчита рекорд - 2320 решават "да хванат последния влак". По това време никой не знае, че "процесът ще се проточи 4 години". Сега започва отлив, но той е "значително под очакванията" на консултантите.

От "Интеграл" подчертаха, че за приетите до 31 декември 2020 г. таксите и условията по заемите ще останат същите, каквито са сега, до края на следването им.

До 30 юни 2021 г. студентите ни трябва да се регистрират за статут на уседналост, за да подсигурят престоя си след 31.12.2021 г.

Започналите следването си във Великобритания преди 31.12.2020 г. ще запазят правото си на безплатно здравеопазване до края на следването. За целта им е необходима валидна Европейска здравна карта. Останалите може да се наложи да сключат допълнителна здравна застраховка.

Какви ще са промените за бъдещите студенти, които няма да могат да се възползват от условията на заварено положение, ще стане ясно след сключването на споразумение с ЕС.

За да запазят студентите си от ЕС, някои британски университети са предприели тактиката да отварят филиали в страни от ЕС, посочиха от "Интеграл".

Брекзит е преориентирал потенциалните студенти в страна извън родната България, показват данните на консултантите. Нидерландия е сред предпочитаните образователни дестинации с над 3200 души през последните 3 г., но там се наблюдава тенденция на "затваряне" на пазара: въвеждат се ранни срокове, допълнителни тестове, изпит по математика за университетско изучаване на компютърни науки и бизнес администрация. Възвръща се интересът към Германия, а там се открояват специалности като "Медицина" и в областта на инженерните науки. Специалности на английски в Испания също са популярни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови