1000 лева за медиците и храна за нуждаещите се - най-одобряваните мерки в кризата

OFFNews 03 май 2020 в 14:02 2336 0

Допълнителните 1000 лева възнаграждение за медицинския персонал на първа линия и осигуряването на храна и топъл обяд за хора в нужда са най-одобряваните мерки по време на извънредното положение заради коронавируса.

Това показва представително социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч"*. Тези мерки се одобряват от около 70 на сто от гражданите.

Също с високо одобрение - на над 67 на сто от анкетираните - се ползват мерките за ограничаване на разпространение на вируса на работните места.

Над 62 на сто от запитаните одобряват и еднократната помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск.

Безлихвените кредити до 4500 лева срещат одобрение на 44,9% от хората.

Най-висока подкрепа събират насочените към най-рисковите групи и свързани с директно материално подпомагане инициативи. Различните косвени мерки и кредитни инструменти срещат по-резервирано отношение, коментират социолозите.

Общата оценка за правителствените политики в периода на кризата е умерено позитивна – с одобрение за първите реакции и очаквания за допълнителни мерки относно дългосрочните последици.

Одобрението към краткосрочните социални мерки е на фона на доминиращ песимизъм за запазването на работата и доходите на хората в следващите месеци. В този смисъл, досегашната бърза реакция, защитата на най-уязвимите групи и разработените по-широк кръг от спешни мерки се оценяват позитивно. Предвид тревогите около развоя на икономическата криза обаче, дългосрочните очаквания са отправени към по-бързото цялостно икономическо възстановяване на страната, отбелязват социолозите.

*Изследването е проведено в периода 13-23 април сред граждани и сред бизнеса. Настоящият анализ представя основните резултати от проучването сред гражданите. В отделен анализ "Алфа рисърч" ще представи резултатите от изследването сред бизнеса. Проучването сред гражданите е представително за пълнолетното население на страната- сред извадка от 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта. Извадката е стратифицирана по тип населено място, възраст, пол и образование на интервюираните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови