12 000 деца не посещават предучилищна, градината задължителна за 4-годишните от 2020/2021

Мая Младенова 16 декември 2019 в 14:29 3392 0

Снимка OFFNews

Постъпването на 4-годишните в детска градина ще стане задължително от следващата година. Така от учебната 2020/2021 година задължителното образование ще започва с година по-рано. Досега задължителна бе предучилищната, която обхваща децата на 5 и 6 години.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев при отчета на механизма за връщане на деца в училище. Механизмът има за цел всяко дете от предучилищна до гимназиална възраст да посещава учебни занятия. За последните три години 46 000 подрастващи са се върнали в класните стаи благодарение на работата в тази посока.

Акцентът на програмата в идните месеци ще е именно върху децата в предучилищна възраст. Разчетите показват, че около 12 000 от тях не посещават предучилищна, а други 1500 са в чужбина. Обходите, планирани за месеците след Нова година, ще установят защо толкова висок брой от най-малките ученици за извън системата и дали голяма част от тях не са извън страната.

На местата, където няма обективна възможност да се осигурят места за всички 4-годишни, ще бъдат допускани изключения - поне в първите години от действието на механизма, уточни министър Вълчев. Недостиг на места има в големите градове и в някои села. За София недостиг на места има в яслите и при 3-годишните, а 4-годишните са по-добре обхванати, посочи министърът.

Посещението на градина и предучилищна - особено за децата, в чиито семейства не се говори български, е ключово за пълноценното им развитие и възможността да получат добро образование и да намерят работа. Тенденцията и в Европа е за ранно обхващане - във Франция например прагът вече е 3-годишна възраст, допълни Красимир Вълчев.

Кампанията срещу социалните услуги пречи и на връщането в училище

Социалният министър Деница Сачева също посочи, че механизмът за връщане на децата в училище работи добре, но в същото време има фактори, които работят срещу него. Министърът визира кампаниите срещу закона за социалните услуги и стратегията за детето, които внушават, че социалните се готвят да отнемат масово деца от семействата им.

"Държавата няма нужда от деца без семейства, от неграмотни деца или от такива, които не говорят български", заяви Сачева. Тя увери, че - напротив - държавата иска да подпомага семействата - чрез консултации, социални услуги, намиране на работа, надбавки и др. Част от движението на антиваксърите подкрепя и кампанията срещу социалните услуги, заяви министърът. Според нея кампанията е превърнала невежеството в бизнес.

"Този механизъм няма как да сработи, ако държавата е в ролята на лошия", заяви по този повод и вицепремиерът Томислав Дончев и помоли медиите за съдействие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови