13 хил. души с увреждания са останали без личен асистент от 1 януари, МТСП търси начин да им се помогне

OFFNews 15 януари 2020 в 11:15 3051 0

12 978 българи с увреждания са останали без лични асистенти от 1 януари 2020 г. От тях 4977 са на възраст над 65 г., показват данни на Социалното министерство, съобщени снощи от него, след като предния ден националният омбудсман доц. д-р Диана Ковачева алармира за проблема и изпрати препоръка за предприемане на спешни мерки до социалния министър Деница Сачева.

Тези хора не попадат в обхвата на Закона за личната помощ, който осигурява помощ за хората с 90 и повече процента вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане, защото имат по-малка степен на увреждане. През 2019 г. са имали асистенти на основание правителственото постановление за изпълнение на държавния бюджет за 2019 г. и постановление за одобряване на допълнителни разходи на МТСП за 2019 г. Отделно от това средства за асистенти и помощник-възпитатели се осигуряваха от националната програма "Асистенти на хора с увреждания" по Националния план за действие по заетостта за 2019 г. Всичко това е приключило с календарната 2019 г. и договорите на асистентите са прекратени.

"Няма информация по какъв начин ще бъде продължено представянето на социалната услуга "Личен асистент". Като омбудсман съм силно обезпокоена от липсата на мерки за осигуряване на асистентска подкрепа на хората с увреждания, които не попадат в обхвата на Закона за личната помощ. Липсата на възможност за получаване на необходимата асистентска подкрепа ограничава правата на засегнатите граждани и е в нарушение на правото на независим живот по чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Неосигуряването на подходяща помощ се отразява и негативно върху работещите като лични асистенти, които остават за неизвестен период без доходи.
Във връзка с изложеното и на основание чл. 19, ал. 1, т. 4 от Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с препоръка за предприемане на спешни мерки за подходящо разрешаване на проблема и гарантиране на правата на засегнатите граждани", пише Диана Ковачева до министър Сачева.

"В момента се търсят възможности за осигуряване на грижа за нуждаещи се от асистентска подкрепа. Един от вариантите е и разработване на национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда", се казва в позицията на Социалното министерство.

Оттам посочват, че броят на ползвателите на механизма за лична помощ се увеличава прогресивно – от около 5000 през септември 2019 г. до почти 20 000 до момента през първия месец на 2020 г. Съответно и разходите за обезпечаване на Закона за лична помощ нарастват също прогресивно. По бюджета на МТСП за 2020 г. са предвидени средства за финансиране на механизма лична помощ в размер на 92,6 млн. лв., както и близо 560 млн. лв. по програма „Подкрепа на и за хората с увреждания“. 

Осигуряването на достъп до личен асистент ще бъде една от темите в дневния ред на заседанието на Съвета за наблюдение на 23 януари при омбудсмана. Съветът е мониторингов орган, председателстван от омбудсмана, който следи за спазването и прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Законът за личната помощ бе приет и влезе в сила през 2019 г. под натиска на протеста на майките, подкрепяни от тогавашния национален омбудсман Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови