134 години от Съединението на България

OFFNews 06 септември 2019 в 06:00 2574 0

Днес се навършват 134 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват.

По този повод в цялата страна са планирани различни събития.

Президентът Румен Радев ще участва в честванията в Пловдив, съобщиха прессекретариатът на държавния глава. В 20.30 часа той ще се включи в тържествената церемония на площад „Съединение“ и в 21 часа ще произнесе слово. В Пловдив ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Община Велико Търново ще отбележи Съединението с чествания, съорганизатори на които са още Националният военен университет „Васил Левски” и Великотърновската Света митрополия. В 10:30 ч. ще има военен ритуал за издигане на националното знаме на Република България пред общината, където слово ще произнесе кметът д-р инж. Даниел Панов. След това ще бъдат положени венци и цветя пред паметника "Майко България". Ще бъде открит и паметник на ген. Сава Муткуров. Спектакълът "Царевград Търнов - звук и светлина" на пл. "Цар Асен I" ще започне в 21:30 ч. 

Столичната община организира тържествено отбелязване Съединението с церемония от 11:30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата ще участват актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!