139 000 българи за кандидатствали да останат във Великобритания след Брекзит

Британците могат да останат у нас със старите си лични документи до 1 година след преходния период за Брекзит

OFFNews 12 февруари 2020 в 15:45 2087 0

Снимка Pixabay

По данни на британското Министерство на вътрешните работи вече 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост.

Това стана ясно от доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, одобрен от Министерския съвет днес.

До средата на 2020 г. са планирани и обучения за прилагане на споразумението за оттегляне за служителите на МТСП и Министерството на културата.

Британските граждани, които живеят у нас, ще могат да останат в страната със старите си лични си документи до една година след преходния период за Брекзит. След това, за да удължат престоя си, те ще трябва да извадят нови лични документи, вече на граждани от страна извън ЕС. Това предвиждат предложени от МВР промени в Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства. В същия законопроект са включени и изменения в Закона за българските лични документи.

Промените ще позволят на британските граждани, които пребивават в България, да използват лични документи, издадени от българските власти, в срок до 12 месеца след края на преходния период. След това тези хора ще трябва да разполагат с нови лични документи. Законопроектът предстои да бъде разгледан в Народното събрание на второ четене през февруари 2020 г., а според плана, крайният срок за изпълнение на тази мярка е 15 март, съобщи правителствената пресслужба.

Като част от мерките във връзка с Брекзит в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е сформирана работна група с цел създаване на механизъм, който да подобри координацията при случаи на нарушаване правата на български деца във Великобритания. В работната група са включени и представители на МВнР, Министерството на правосъдието (МП), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови