14 са финалистите на състезанието по правопис, организирано от Десислава Радева

OFFNews 10 май 2019 в 11:00 2966 1

Снимка Дарик

Десислава Радева

14 ученици от цялата страна ще се явят на втория тур на състезанието по правопис "Пазим езика си" пред авторитетно жури на 11 май. Надпреварата се организира от гражданско сдружение "Живата вода на България", създадено от съпругата на президента Десислава Радева.

Децата са от пети и шести клас и се класираха за втория етап след състезанието на 20 април.

На финала ще се съревновават 14 ученици – по 7 във всяка възрастова група. Те са показали най-добри резултати сред 4500-те регистрирани участници и са от градовете Пазарджик, Харманли, Горна Оряховица, Перник, Хасково, Мездра, Петрич, София, Шумен, Куклен и Велико Търново. 

Заключителният кръг ще се проведе на 11 май от 09:00 часа в театралната зала „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Знанията на децата ще бъдат проверени от жури пред родители, учители и гости. Председател на комисията е проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни членове са проф. Татяна Ангелова, също от СУ „Св. Климент Охридски“, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

По традиция състезателите ще се изправят пред две задачи. В първата ще трябва да покажат знанията си за правописа и пунктуацията. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.

Всички участници ще получат грамоти, а първите трима във всяка от двете възрастови групи ще си тръгнат със специални награди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови