147 години от гибелта на Васил Левски

OFFNews 18 февруари 2020 в 09:32 2502 0

Васил Левски

Днес България отбелязва 147 години от гибелта на Васил Левски.

Със събития в цялата страна ще бъде отбелязан денят на обесването на Апостола на свободата.

Годишнината се чества и в двата дни заради дългогодишната традиция да бъде отбелязван на 19 февруари. Историческите факти обаче сочат, че България е изгубила своя национален герой не тогава, а на 18 февруари. Постепенно тази дата се утвърждава като предпочитана.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще почете паметта на Васил Левски, като изнесе лекция пред курсантите от Националния военен университет (НВУ) във Велико Търново. Той ще поднесе цветя пред паметника на Апостола във висшето училище.

Днес в родния град на Апостола Карлово представителни формирования и военният духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще участват във възпоменателната церемония. Събитието започва в 18 ч. в Карлово.

В Горна Оряховица от 11.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Парк „Пролет“ военнослужещи от 59-и батальон за ядрена, химична и бактериологична защита и екология ще поднесат венци и цветя.

В Добрич от 10.00 до 11.00 часа в Младежкия център, Зала 3, ще се проведат Беседи за Васил Левски. В 11.00 часа Община Добрич и Общобългарски съюз „Васил Левски“ организират поклонение пред паметника на Апостола в града по повод 147 години от гибелта на Апостола на българската свобода – Васил Левски. От 15.30 часа в Интерактивна зала на Регионална библиотека „Дора Габе“ ще бъде представено дигиталното издание на тефтерчето на Васил Левски.

В Ловеч от 18:00 часа пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци.

В Петрич от 18.15 часа на централния градски площад ще се съберат участниците във факелно шествие по повод годишнината. От 19.00 часа пред паметника на Народните будители ще започне литературно-музикална програма с мото „Следваме заветите ти, Апостоле!“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови