160 домакинства и 60 къщи са под карантина в сливенския ромски квартал 'Надежда'

OFFNews 27 април 2020 в 16:05 2476 0

Стотици жители на сливенския ромски квартал "Надежда" са поставени под карантина, съобщи полицията в Сливен.

На 480 души от квартала полицейските екипи са връчили предписания за поставяне под карантина. Към момента мерките са наложени на обитателите на 60 къщи и 160 домакинства.

Поради невъзможността да се изолират отделните случаи, се налага карантинирането на цели семейства, къщи и част от улици.

Полицейски екипи и доброволци, организирани от здравни медиатори, пастори и лидери на мастната общност в квартала обхождат улиците и следят за спазване на карантината и противоепидемичните мерки. Кампанията е стартирала от началото на извънредното положение, но поради редица нарушения и неспазване на предприетите мерки, полицейското присъствие е увеличено.

Част от пет улици в квартала са отцепени и под постоянно наблюдение. 

В събота са предприети редица мерки за стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

Общо 35 местни активисти обхождат улиците пеша и с личните си автомобили, като призовават с мегафони на български и на майчин език да се спазват всички мерки. Те информират и за опасността от заболяването, като настояват за спазване на дистанция и социална изолация, прибират хората по домовете им, проверяват причината за излизане, създават ред пред магазините, където се допускат само по двама. Посещенията до аптека и други търговски обекти извън квартала се извършва само от един или двама души.

Пропускателният режим през КПП на входа и изхода от квартал "Надежда" остава затегнат. Не се допуска безцелното движение и събирането на групи.

Спрямо нарушителите ще бъдат прилагани всички законови средства, информират от полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови