17-годишна родилка е починала в болница в Панагюрище

От здравното заведение очакват резултатите от съдебно-медицинската експертиза, тече вътрешна проверка

OFFNews 03 декември 2019 в 13:30 8399 1

Снимка Архив

17-годишна родилка е починала след секцио по спешност в панагюрската болница „Уни Хоспитал“, съобщи пред пазарджишкия в. "Виделина" нейният баща Огнян Янев. По случая е образувано досъдебно производство. Назначена е вътрешна проверка.

Мария Димитрова е постъпила в здравното заведение в ранните часове на 27 ноември, сряда, и само няколко часа по-късно е родила здраво бебе със секцио. Същия ден след обяд родителите ѝ отишли на свиждане, видели заедно с нея детето, но Мария се оплакала от болки в гърлото и поискала да ѝ занесат лукчета.

В четвъртък сутринта родителите ѝ не били допуснати при нея заради провежданите визитации. Същия ден, след редовното свиждане до 17:00 часа, което е преминало добре, близките получили обаждане от болницата, че състоянието на Мария се е влошило.

Бащата Огнян отишъл в частния кабинет на д-р Петър Бътовски, който е израждал бебето на Мария, и го уведомил за притесненията на семейството. Получил обаче уверения, че всичко върви нормално и до ден-два родилката ще бъде изписана от болницата.

Вместо щастлив край обаче сутринта в петък, 29 ноември, от „Уни Хоспитал“ се обадили на брата на Мария, че тя е починала. По думите на Огнян Янев, Мария е била местена от родилното отделение в интензивното на 7-мия етаж в сградата, а когато отишли на място, единственото, което разбрали, било, че двете отделения си прехвърлят вината за смъртта ѝ.

От момента на научаване на жестоката вест семейството на починалата Мария Димитрова няма информация какво се е случило с дъщеря им. Разбрали само, че е започнало разследване на смъртта ѝ и тялото ще им бъде предоставено, когато се изяснят причините за леталния изход.

OFFNews се свърза с д-р Петър Бътовски, акушер гинекологът, който е проследил бременността на Мария и е изродил бебето. Той отказа коментар и ни насочи към управителя на болница "Уни Хоспитал" д-р Чачова. По думите му раждането е протекло със секцио. На втория ден, при раздвижването, младата жена е получила задух и цианоза и е била преведена в ОАРИЛ, където е издъхнала няколко часа по-късно.

Д-р Красимира Чачова, управител на "Уни Хоспитал" потвърди, че в болницата са имали такава пациентка и изказа съболезнования на семейството ѝ. По думите ѝ, Мария е постъпила на 27 ноември за Цезарово сечение по спешност. На 28-и следобед се е влошила и въпреки положените от медицинските специалисти усилия е починала. Близките ѝ са били уведомени своевременно. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Д-р Чачева е издала заповед за вътрешна проверка по случая.

„Причините очакваме да разберем след като приключи проверката и не можем да ги коментираме. Пациентката е 17-годишна, малолетна, това е второ раждане за нея. Съдействали сме на прокуратурата, чакаме и ние резултатите от експертизата. Аз съм издала веднага заповед за наша, вътрешна проверка. Когато е трябвало да започне рехабилитацията, 24 часа след раждането, болната се е влошила. Преместена е в реанимация, направени са всички необходими изследвания. Всичко се развива много бързо, в рамките на няколко часа, след множество консултации. Чакам отговор от всички колеги по заповедта, която съм издала“, каза още д-р Чачова.

Според управителя на "Уни Хоспитал" няма записани данни за предишни заболявания на Мария, но по информация на „странични близки“ тя може да е имала някакъв здравословен проблем. Единственото, което е правело впечатление е, че младата жена е била „доста едричка, със затлъстяване“. Това е второ секцио за Мария, първото си дете е родила на 15 години. 

Новороденото е здраво и в момента е в неонатологичния сектор на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4821

1

Марто

03.12 2019 в 15:13

Деца раждат и умират в болницата.
Болниците пък се самовъзпламеняват и избухват. Отново починали пациенти. Някакъв си “тарикат” пък слага стендове под път и над път. За пари. Какви хора сте и каква равносметка ще си направите в сетния си час? Почваме ви!