183 години от рождението на Васил Левски

OFFNews 18 юли 2020 в 08:25 2314 1

България отбелязва 183 години от рождението на апостола Васил Левски днес. Левски е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. 

Родният му град ще е център на тържествата, отбелязва БНР.

В храма "Свети Николай" ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева.

На площад "20-ти юли" ще бъдат посрещнати участниците в туристическия поход "По стъпките на Апостола", изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционното дело на Васил Левски.

В Националния музей "Васил Левски" ще бъдат връчени наградите на участниците в международния студентски конкурс на тема "Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето". Вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг – заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Единственият град в България с името на Апостола на свободата отбелязва своя празник. Тържествата са посветени на 183 години от рождението на Васил Левски и 75 години от обявяването на селището Левски за град.

Програмата започва от 10:30 ч. с тържествено издигане знамето на Община Левски и обявяване на почетните граждани на откритата сцена в центъра на града. На същото място от 20:00 ч. е празничният поздрав от художествени състави при читалище "Георги Парцалев 1901" - Левски. От 20:45 ч. започва тържествената заря-проверка с участието на курсанти от НВУ "Васил Левски". Очаква се почетен гост да бъде президентът на Република България - Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

nrb

18.07 2020 в 08:36

Преди време радев си призна че е от комунягите, а те са най-голямата мафия. Защо никой не иска оставка на него и екипа му ? Всички са равни , ама комунягите са по-равни. Или избирателно забравихте какво са правили досега ?!