19% от българите се съмняват, че Земята е кръгла. Само 58% вярват, че ваксините са полезни

OFFNews 13 март 2019 в 11:36 4781 0

Снимка Галъп интернешънъл

Близо една-пета от българите имат съмнения за кръглата форма на Земята, показва изследване на "Галъп интернешънъл", публикувано днес.

В провокативното проучване респондентите са запитани дали вярват на твърдението, че Земята има плоска форма. 8% са отговорили, че са съгласни с тази теза, 11% са казали, че не могат да преценят. 81 на сто от запитаните са го отхвърлили. 19-те процента колебаещи се във формата на Земята са предимно от маргинализирани социални групи и това почти изключва възможността да се шегуват в отговора, коментират авторите на изследването.

От друг въпрос става ясно, че една-четвърт от българите не вярват или поне се съмняват, че човек е стъпвал на Луната. 74% са съгласни, че това се е случило, 9% категорично не вярват, а 15% са отговорили, че се колебаят за отговора.

Особено висок е процентът на хората, които вярват, че ваксините вредят на човешкото здраве - цели 15 на сто изразяват това мнение, а други 27 на сто не могат да преценят дали ползата е по-голяма от вредата. Едва 58% са убедени в полезността на ваксините.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, независимо от външно финансиране, част от четвъртвековната програма за ежемесечни изследвания, посочват от агенцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews