193 бг общини в надпревара за безплатен интернет

OFFNews 24 март 2018 в 14:29 3562 0

193 български общини вече са подали заявление за безплатен високоскоростен интернет. Инициативата е на българския евродепутат Мария Габриел. Бюджетът, който отпуска Европа, е 120 милиона евро. 

Общините ще получат ваучер на стойност 15 хиляди евро. Сумата може да се използва за инсталация или преоборудване на вече съществуващата система. Процедурата стартира на 15 май, а подборът ще бъде на принципа – печелят първите 1000 кандидата. 

Инициативата на Европейската комисия WiFi4EU или „Интернет за всеки“, ще надгради политиките, които следваме в сферата на дигиталните технологии, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при съвместното представяне с комисар Мария Габриел на проекта. 

Министър Московски добави, че в България има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет. В същото време обаче, съществува дисбаланс между големите градове и малките селища, добави той. По думите му, скоростта на достъпа до интернет е на добро ниво, но като покритие, има какво да се желае. „Все още 32 процента от българите не ползват интернет и този проект ще помогне на дигиталното възпитание с още една крачка напред“, каза още министър Московски. Той призова общините за активност, не само при регистрацията, но и при кандидатствария.

Ако един проект не бъде одобрен на първия етап, той ще може да бъде подаден за финансиране от някой от следващите 4 конкурса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови