2/3 от водата за Перник ще е от София, съвсем малко ще идва от Студена

Ограничено е ползването на вода от четири язовира

Ирина Евгениева 31 март 2020 в 14:15 3040 0

Снимка Владимир Йончев

Над 2/3 от водата на Перник ще идва от водопровода на Мало Бучино, значително по-малко ще има вода от яз. "Студена". Това стана ясно от утвърдения месечен график за водоснабдяване на министерството на околната среда и водите за април месец. 

Министерство на околната среда и водите разрешава на ВиК- Перник да използва едва 0,3 млн. куб. метра от язовира, за сметка на това се разрешава използването на 0,780 млн. куб. метра от яз. "Бели Искър", колкото е максималния капацитет на новата тръба. 

Към днешна дата язовир "Студена" е пълен малко над една трета от максималния си обем. В язововира има 9 117 500 кубически метра при капацитет 25 519 100 куб. ,етра. За последното денонощие притокът е 1321 л/сек., а разходът е 336 л/сек.

От началото на април разходът би трябвало да е малко над 100 л/с, стига новият водопровод или тръбите в града да не се спукат пак.

От миналата седмица, след като започна ползването на новата тръба от Мало Бучино, перничани са на по лек воден режим, като водата се спира само нощем. По време на тестването на водопровода имаше голяма авария. Ежедневно обаче има множество аварии по водопреносната мрежа на Перник. Кранчетата са пресъхнали в три от най-големите пернишки квартали, както и част от околните села. 

Ограничава се и ползването на вода от четири язовира заради обем под 50%.

МОСВ е уведомило ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, които стопанисват язовирите, че трябва да предприемат мерки относно водоснабдяването от алтернативни водоизточници. С обем под 50% на запълване са: яз. "Студена", яз. "Асеновец", яз. "Ястребино" и яз. "Дяково". И четирите язовира се използват за питейно-битови нужди, два от тях се ползват и за промишлени води за предприятия на енергийния бос Христо Ковачки. 

Язовир "Асеновец" е запълнен с вода - 32,44%, а разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване са 0,500 млн. м3, защото обемът на язовира е много нисък. От МОСВ съобщиха, че многократно са предупреждавали "ВиК"- Сливен за необходимостта от осигуряване на останалото количество за питейно-битово водоснабдяване от алтернативни водоизточници.

Язовир "Дяково" е запълнен с вода - 44,86% и е ограничено водоподаването за други цели освен за питейно-битовото водоснабдяване. МОСВ казаха, че са уведомили промишлените предприятия, които са използвали вода от язовира да си потърсят алтернативни водоизточници. Става въпрос главно за ТЕЦ "Бобов дол", където в момента тече проверка на прокуратурата дали продължава горенето на боклук без разрешително.

Язовир "Ястребино" е запълнен с вода на 31,41%, обемът в язовира гарантира осигуряването на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо да се редуцира заявката на ВиК дружеството.

Язовир "Тича" e запълнен с вода на 52,30%, като от язовира се осигуряват водите за питейно-битово водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав.

Според анализите притокът към язовира е значително по-малък от разхода и по тази причина, заявките на ВиК-Шумен и ВиК-Търговище са намалени в съответствие с използваните през предходните месеци водни количества.

Екологичното водно количество е редуцирано за 95% обезпеченост на притока и не са разрешени заявените води за напояване.

Продължава ремонтът на яз. "Белмекен" и яз. "Батак"до 16.04.2020 г. 

МОСВ управлява водите на 52 комплексни и значими язовира и следи ежедневно състоянието им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови