2 случая на коронавирус в София. В България вече са 6 (видео)

Двата нови случая са семейство – мъж и жена. Жената е в тежко състояние в Пирогов

OFFNews 10 март 2020 в 20:55 9643 5

Снимка Правителствена информационна служба

Има още два случая на коронавирус, вече са общо шест. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, след като участва в извънреден Европейски съвет с държавните и правителствени ръководители на ЕС във връзка със ситуацията около коронавируса, който се проведе онлайн. 

"Мъж и жена - семейство са заразените Мъжът е на 76 години, с обострена дихателна недостатъчност. Жена му, на 66 години постъпва днес, тя е в тежко състояние, а той е настанен вчера. Няма данни да са пътували в чужбина. По непотвърдени данни синът им е работил на "Илиянци", обяви началникът на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Вътрешното отделение на "Пирогов" трябва да бъде изолирано, да се установят контактните лица, на първо време това са 89 души. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране.

Спешните пациенти се насочват временно към УМБАЛ "Александровска" и ВМА.

Очаква се 60-70 % от населението на Европа да претърпи коронавируса, каза Борисов. „Едва към днешна дата много от държавите-членки започват да прилагат граничен контрол, затварят училища, театри. Поздравявам Филхармонията и Театър „Възраждане“ – хем не се лишаваме от толкова обичаната от нас културна дейност, а и спазваме правила и мерки. Европа закъсня много с мерките“, допълни Борисов.  Театър „Възраждане“ днес излъчваше онлайн представление пред празна зала. 

Мерките вече са много закъснели, маските вече не го хващат – единственото, което можем да правим, е да се опитваме да го ограничим, каза Борисов. На извънредния Европейски съвет е взето решение да се предостави финансиране в размер на 25 милиарда евро на държавите-членки за оборудване за медицинска техника.

„Да бъдат стимулирани финансово големите предприятия и да започнат масово производство на аспиратори – това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-необходимо за болниците“, обясни министър-председателят. Аспираторите са необходими, тъй като вирусът поразява белите дробове и пациентите се поставят на командно дишане.

В момента е въпрос на чест да се намери ваксина, каза още Борисов. Имаме българска компания, която е много напред, в САЩ правят изследвания“, добави той и изрази надежда в следващите месеци да се открие и лекарство. Според него не може да се говори за затваряне на градския транспорт, тъй като това би довело до колапс на икономиката.

Генерал Мутафчийски не отговори дали ще бъде обявена ваканция в училищата. Според него такава е обявена само в страните в ЕС с по-голямо разпространение на вируса. Той добави, че този въпрос ще бъде обсъждан утре. “Децата не са най-застрашената група. Най-застрашени са най-възрастните. Както казват в Германия - внуците могат да убият бабите и дядовците”, каза Мутафчийски. „Ние предприемаме различни или еднакви мерки, но все още не знаем кое дава резултат. Никой не знае кои мерки са най-ефективни“, посочи той. Според него досега единствените мерки, които категорично са били успешни, са драстичните мерки в Китай. „Трябва да се запази обаче баланса, за да не се парализират социалния и стопанския живот“, добави ген. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

11.03 2020 в 12:57

Освен моловете, трябва да се затворят халетата в Илиянци.
В хранителните магазини персоналът трябва да е с маски.
Училищата, университетите-да се обучават дистанционно.
Всички фирми, които могат да работят дистанционно, също е добре да го направят.
Единствено НОИ ще са печеливши от този вирус!

77927

4

El Commandante

11.03 2020 в 00:47

Не разбирам смисъла от грипните ваканции.
Когато децата са на училище, кръга от хора с които общуват е ограничен.
В момента са се юрнали като изоглавени по молове, ски писти и прочее, където общуват с много повече хора.

Смисъла какъв е?

Ми като са пуснали децата в ГРИПНА ваканция, дръжте си ги вкъщи, не се юрвайте по пистите да пречите на хората бахти...

4642

2

ctef

10.03 2020 в 21:38

За съжаление не е само до моловете. Транспортните средства са още по-опасно място. Там си лице в лице, държиш се за дръжките, за които всички се държат. Ами класните стаи с по 30 деца, а и целите училища!? Въобще, май духа е изпуснат от бутилката...

 
X

Да помогнем на украинските деца!