25 вида техника излизат за парада на 6 май

OFFNews 01 май 2018 в 09:25 4619 0

25 вида техника излизат за парада на 6 май

25 вида техника от сухопътните войски и военновъздушните сили ще бъде показана тази година на парада по повод 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия. 

Гвоздеят в програмата на парада тази година ще бъдат зенитно-ракетните комплекси от състава на ВВС. Това са С-125 (SA-3), С-200 (SA-5) и  С-300 (SA-10). И трите комплекса са предназначени за унищожаване на вражески въздушни цели. 

На парада Военновъздушните сили ще бъдат представени от типове самолети и вертолети, които са на въоръжение в родовете авиация – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспортна и учебна.

Парадът традиционно ще бъде открит с един вертолет „Ми–17”, носещ националния флаг. Вертолетът ще прелети над площад "Александър I" със скорост 80 км/ час, на височина 100 м.

Ми-17 е познат най-вече с операциите по гасене на пожари и издирване на изгубили се туристи в планината. Той обаче има много повече възможности и може да лети във всякакви метеорологични условия.  

Развива максимална скорост от 250 км/ч и може да достигне височина до 5000 м. Товароподемността му 4 тона, като максималната маса на превозвания товар на външно окачване може да достигне 3 тона. Практическата далечина на полета е 495 км.

С него могат да бъдат превозени 24 десантчици, а в санитарния вариант на машината могат да се поберат 6 носилки, медик  и трима седящи.

На практика вертолет Ми-17 може да изпълнява задачи по превоз на войски, бойна техника и екипировка; въздушно визуално, радиационно и химическо разузнаване; транспорт на едрогабаритни товари на външно окачване; спасително-издирвателни операции над суша и море и авиомедицинска евакуация и гасене на горски пожари с подвесна система с обем 2500 кг.

След него ще прелети вертолет Ми-24, който е уникална въздушна платформа, както за огнева поддръжка на пехотата, така и за транспортиране на товари и стоварване на десанти. Машината е с два двигателя, като стандартно е оборудвана с брони на кабините на екипажа и жизнено важните агрегати, което осигурява голяма бойна живучест и отлична защита от леко стрелково оръжие.

Вертолетът Ми-24 е многоцелеви. Може да развие скорост до 335 км/ч на височина 4500 метра. Максималната маса на превозвания товар на външно окачване е 2400кг., далечината на полета е 450 км. 

Вертолетът се използва за задачи по авиационна поддръжка на войските, за въздушно визуално, радиационно и химическо разузнаване; спасително-издирвателни операции над суша и море и авиомедицинска евакуация; поразяване на малоразмерни небронирани или леко бронирани цели в тактическата дълбочина на противника; поразяване на жива сила и осигуряване на огнева поддръжка на групи за специални операции;

Транспортното отделение на машината поема до 8 бойци, като 4-ма от тях могат да водят огън от специално обособени позиции от двата борда. Санитарен вариант – две носилки, медицинско лице и двама седящи.

Над площада в София ще прелетят още:

- AS-532AL „Cougar” - многоцелеви вертолет от среден тип. Произведен е във фирмата „Еврокоптер” – Франция. Схемата на изпълнение е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни двигателя Makila 1A1 с максимална мощност от 1400 kw (1900к.с.). Пилотажно-навигационното оборудване е от последно поколение многофункционални дисплеи, които максимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за планиране на полета и подвижна карта. 

Максимална скорост на полета е 300 км/ч, а максималната му височина е 8300 метра. Има товароподемност от 4 тона и практическа далечина на полета от 760 км. Тактическият му радиус е 360 км.

Вертолетът изпълнява задачи денем и нощем в прости и сложни метеорологични условия, като може да превози до 24 души и товар. Той може да участва в десантни задачи и въздушно разузнаване, както и да евакуира пострадали. Той може да изпълнява задачи по бойно търсене и спасяване, аварийно-спасителни операции от режим на висене над суша и вода и VIP полети.

- Самолет „Спартан” е среден клас двудвигателен турбовитлов военнотранспортен самолет от най-ново поколение. Вече 10 години екипажите на самолета успешно изпълняват задачи от целия спектър от мисии на военнотранспортната авиация за превоз на войски и товари, авиомедицинска евакуация, полети по маршрут на малки и пределно малки височини, стоварване на тактически въздушни десанти, изпълнение на тактически маньоври за кацане от грунтови къси и полуподготвени полоси. През годините със самолета са изпълнени над 40 животоспасяващи мисии за превоз по въздуха на болни, пострадали и на органи за трансплантация.

- Самолет PC-12 – Пилатус е еднодвигателен турбовитлов самолет, предназначен за превоз на пътници и товари. Самолетът е на въоръжение в Българските ВВС от 2003 г. С него са изпълнени десетки животоспасяващи мисии за транспортиране по въздуха на болни, пострадали и на органи за трансплантация.

- Самолет РС - 9М – Пилатус е дозвуков турбовитлов учебно тренировъчен самолет. Максимална скорост от 320 kts. Максимална височина на полета от 8500 метра. Пилотажните му характеристи ки и съвременното пилотажно – навигационно оборудване го правят изключително подходящ за всички фази на летателното обучение.

- Щурмови самолет Су-25 е на въоръжение във Военновъздушните сили на Република България от 1986 година и от тогава е базиран на летище Безмер. Предназначен е основно за действия по малоразмерни подвижни и неподвижни бронирани земни цели, площадни цели като полоси за излитане и кацане на авиационна техника, войскови райони, командни пунктове и др., както и по надводни цели, като кораби и пристанищна инфраструктура, денем и нощем, във всякакви метеорологични условия. Може успешно да решава и задачи по унищожаване на въздушни цели с управляемото си ракетно въоръжение и мощното си 30-милиметрово оръдие.

Су-25 е маневрен, надежден и с изключително мощно и ефективно въоръжение, оптимизиран за непосредствена авиационна поддръжка на сухопътните войски. Проектиран за работа в условията на силно огнево противодействие, способен е да носи голям боен товар и да изпълнява задачи с бойно използване с голяма бойна ефективност, да действа от бетонни и полеви летища с грунтово покритие в неблагоприятни климатични условия.

Самолет Су-25 е с два двигателя Р-95Ш с тяга по 4100 кг. Максималната му излетна маса е 17500 кг. Максимална скорост при земята – 1000 км/ч. Максимален радиус на действие 250 км. Практически таван на полета – 7000 метра.

Въоръжен е с вградено 30 мм двуцевно оръдие ГШ-30 с боекомплект от 250 снаряда.

Има десет точки на окачване, разположени на крилото на самолета, като на крайните две от тях носи управляеми ракети за борба с въздушни цели.

Може да носи до 32 авиационни бомби калибър 100 кг или до 4 тона бомбови товар. В комплекта на неговото въоръжение влизат и четири типа неуправляеми ракети калибър от 57 до 250 мм, като от калибър 57 мм може да носи до 256 броя и при залпов огън да ги изстреля за по-малко от 3 секунди.

За поразяване на земни и надводни цели от голямо разстояние, самолета е въоръжен с два типа управляеми ракети с лазерно насочване.

- Самолет МиГ-29 е лек, фронтови, свръхзвуков изтребител, 4-то поколение, за завоюване на превъзходство във въздуха, способен да унищожава земни и морски цели във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Самолетът е с два двигателя с тяга на форсаж по 8300 кг, максимална скорост – 2450 км/ч и практически таван – 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за борба с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за стрелба по земни цели. МиГ-29 е самолет от четвърто поколение.

На парада ще бъде показана и техника на сухопътните войски, която по-рядко "гастролира" на жълтите павета.

Сред машините ще бъде показан лек автомобил с повишена проходимост брониран „Мерцедес” G 270FB-6. Джипът е предназначен за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи. Той има монтиран люк с възможност на завъртане на 360 градуса и застопоряване във всяко едно положение. Може да се монтира 7,62 мм и 12,7 мм картечница. Двигателят е тип – дизелов с максимална скорост на движение 120 км/ч.

Бронираната машина „Хамър” също ще премине по площада. Тя е предназначена за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи, патрулиране, и конвоиране на механизираните формирования. На машините се монтира 7,62 мм картечница. Двигателят е 6,5-литров дизелов с турбокомпресор. Мощността му е 190 конски сили, който развива максимална скорост от 110 км/ч.

Зрителите ще могат също така да видят и бойна бронирана колесна машина „Comando select”. Тя е предназначена за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7мм. картечница „Браунинг М2 калибър 50”, сдвоена с 40мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76мм. димни гранати. Машините разполагат с 6- цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини „Comando select” са доставени за контингента ни в Афганистан по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) на САЩ.

Друга бойна бронирана колесна машина, която ще излезе на площада, е „Guardian”. Предназначена е за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7мм. картечница „Браунинг М2 калибър 50”, сдвоена с 40мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76мм. димни гранати. Машините разполагат с 6- цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини „Guardian” са използвани до 2012г. от контингентите ни в Афганистан.

Сред машините ще бъдат още:

- Бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1, оборудван със съвременни дизелови двигатели и автоматични скоростни кутии. Въоръжението е с 14,5 мм куполна картечница с прицелна далекобойност - 2000 м и 7,62 мм картечница с прицелна далекобойност - 1500 м. Екипажът на машината е от 7-9 души с десант. Развива максимална скорост на движение 80 км/ч, а при плаване 9-10 км/ч.

- 152 мм оръдие гаубица Д-20. Предназначена е за унищожаване на артилерийски и други огневи средства на противника. Има следните характеристики: тегло в походно положение - 2,6 тона, тегло в бойно положение 2,7 тона, с разчет от 10 души. Максималното разстояние на стрелбата 17 400 м и скорострелност 4 изстрела в минута.

- Реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД”. Предназначена е за унищожаване и подавяне на живата сила, огневите средства и опорните пунктове на противника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се извършва за 20 секунди. Разчетът е от 6 души. Максималното разстояние на стрелбата е 21 км.

- 120 мм самоходна минохвъргачка Б1 – 11 „Сани”. Предназначена е за подавяне и унищожаване с навесен огън живата сила и огневите средства на противника, както и за разрушаване на полевите му отбранителни системи. Машината е бронирана от плаващ тип и разполага с четири души екипаж. Практическата скорострелност е 15 изстрела в минута.

- 122 мм самоходна гаубица 2С-1 „Гвоздика“. Предназначена е за подавяне и унищожаване на живата сила и огневите средства на противника, разрушаване на полеви съоръжения, разчистване на проходи в минни полета и борба с танкове, артилерия и автомобили на противника. Разполага с екипаж от 4 души. Максималната далечина на стрелбата е 15 200 м.

- Бойна машина на пехотата БМП-23. Бойната машина е бронирана, верижна от плаващ тип с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжението е 23 мм автоматично оръдие и 7,62 мм картечница сдвоена с оръдието. Максималната скорост на движение на машината е 62 км/ч, а при плаване 5 км/ч. В боекомплекта машината разполага с противотанкова двуканална система за управление 9П135М и установка за изстрелване на снаряди.

- Бойна машина на пехотата БМП-1. Бойната машина е бронирана, верижна, плаваща, с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжена е с 73 мм гладкостволно оръдие и сдвоена към него 7,62 мм картечница. Максималната скорост на движение е 65 км/ч, а при плаване – 7 км/ч. В боекомплекта на машината е включен преносим противотанков управляем комплекс за борба с бронирани цели на разстояние от 500м до 3000м.

- Танк Т-72, който е основна бойна верижна машина на Сухопътните войски с мощно въоръжение, сигурна бронева защита и висока маневремост. Въоръжен е с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62мм. картечница и една 12,7мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.
Тактически ракетен комплекс ТРК „Точка”. Предназначен е за поразяване на ракетни установки, пунктове за управление, летища, хранилища и високоточни оръжия на противника. Далекобойността на ракетния комплекс е от 15 до 75 км. Разчетът е от четирима души.

- Зенитно-ракетен комплекс „ОСА-АКМ”. Мощно огнево средство за защита на механизираните подразделения от ударите на въздушния противник. Зенитно-ракетния комплекс „ОСА-АКМ” е автономен и е най-модерният комплекс на въоръжение в ПВО на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели на малки и средни височини във всякакви метеорологични условия и в сложна радиоелектронна обстановка. Комплексът унищожава цели на височини от 25 до 5 000 метра и на разстояния до 10 500 метра, движещи се със скорост до 500 метра в секунда. Има възможност да обстрелва цел с две ракети едновременно. Разчетът му е от 5 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови