290 литра в секунда от 'Студена' отиват за индустриалната зона на Перник

Въпреки кризата 40 на сто от водата в язовира се отклонява за промишлени нужди

OFFNews 17 декември 2019 в 13:45 11889 2

Към индустриалната зона на Перник са отивали 290 литра в секунда по време на водния режим. Това значи, че 40 на сто от водата в кризата отива не за битови, а за промишлени нужди.

Данните са от доклад на експерти на "Софийска вода", съобщи новинарският сайт "За Перник". 

Докладът е направен от служители на "Софийска вода" за периода 25–28 ноември 2019 г. и е изискан от председателя на Общински съвет-Перник Димитър Колев.

Експертите откриват, че водата към Индустриалната зона на Перник и предприятията там, включително и "Стомана Индъстри", не е могла въобще да бъде спряна, защото спирателният кран не работел.

Така към индустриалната зона отивали 290 литра в секунда, а това прави 40% от водата за града.

Спирателната арматура, която е необходимо да бъде използвана за прилагане на режима в част от територията /връзката между Клон 1 и Клон 2 в индустриалната зона на град Перник/, не е изправна и практически водоподаването към индустриалните предприятия не може да бъде ограничавано, е записано в доклада.

Съгласно данни от ВиК-Перник около 290 л/сек. се подават към индустриалната зона посредством Клон 2 и тези количества представляват над 40% от цялото количество, подавано към територията на град Перник.

Констатирано е и отклонение от магистралния водопровод от ПСПВ към напорен резервоар Могиличе за Стомана Индъстри, което е в двора на индустриалното предприятие и не се ограничава по време на изпълнение на режима.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

2

опетков

17.12 2019 в 20:00

То има решение, стига да има желание. От другата страна на тръбите също има кранове. Отива се там на място, затварят се и се пломбират. При установяване на нарушение, се налагат глоби.

4005

1

А какво става с водата за промишлени нужди от язовир Пчелина? Кога ще я докарате в Перник отново? Кой открадна тръбите и помпите?