3-годишните на тест - проверяват могат ли да учат

Александра Маркарян 10 август 2017 в 14:12 49818 13

Децата на възраст между 3 г. и 3 г. и 6 месеца ще бъдат подложени на тест, който трябва да покаже дали могат да учат.

Скрининг тестовете се въвеждат от Министерството на образованието и трябва да оценят степента на риска от възникване на обучителни затруднения. Целта е максимално много деца да бъдат задържани в училище, а не да отпадат. В момента страната ни е с една от най-лошите тенденции в ЕС. През 2016 г. преждевременно напусналите училище са били 13.8%. Само от 2012 до 2016 г. страната ни отбелязва 2% ръст. В същото време, тя е поела ангажимента да свие процента до 11 до 2020 г.

Тестовете са заложени в проект на нова наредба за приобщаващото образование, представен днес от министъра на образованието Красимир Вълчев, зам.-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова и съветникът Мария Семерджиева.

Ако родител изрично откаже детето му да мине теста, от детската градина ще се съобразят с това, увериха от МОН за OFFNews.

Проверката няма да бъде приложена още тази година, защото предстои обсъждането проекта, което ще започне през септември, и приемането му.

При 3-годишните ще се прилага скрининг тест, разработен от учени и експерти и съобразен с възрастта на децата, а при установяване на проблем с тях ще се работи целенасочено за преодоляването му, което на тази възраст все още е възможно, увери зам.-министър Сачева. Учителите в детските градини ще бъдат специално обучени да прилагат теста.

Регионалните екипи за подкрепа на деца и ученици със специални потребности ще имат правото да оказват по-голяма подкрепа на детските градини и училищата в съответната област. Те ще могат да изпращат екипи от специалисти – психолози, логопеди, в образователни институции, които нямат такива. Това ще спомогне и за по-добрата връзка между училището и родителите, смятат от МОН.

Детските градини и училищата вече няма да са задължени да определят координиращ екип, който да отговаря за плановете за подкрепа на децата и учениците. За това ще се грижи само един човек - координатор, определен от директора.

В проектонаредбата е предвидено още десетократно намаляване на административната работа на учителите. По сегашните правила педагозите трябва да подготвят годишно около 480 документа за 15 деца с нужда от допълнителна подкрепа за личностно развитие. Планира се броят им да бъде сведен до 45.

Допълнителна подкрепа ще се оказва на децата и учениците с изявени дарби и таланти чрез центровете за личностно развитие. За тях ще има индивидуални учебни планове с цел да бъдат усъвършенствани дарбите им. „За следващата учебна година ще се търси финансиране за стимулирането на такива ученици да участват в национални и международни олимпиади“, каза Сачева.

В училищата ще се провеждат и консултации за кариерно развитие. Педагогическите съветници и психолозите ще им дават въпросници, разработени по проект на МОН, ще се ползват и ресурсите на портала http://orientirane.mon.bg/. Досега около 65 хил. ученици са преминали такова ориентиране, посочи Семерджиева.

В 42 училища в страната са създадени пилотно кариерни центрове, които насочват учениците към подходящите за тях професии. Предвижда се в бъдеще такива центрове да има във всички училища.

Въвежда се процедура за насочване на учениците със специални потребности към продължаване на образованието в профили или професии след VII и X клас.

Акцент ще има и върху грижата за здравето на децата. Училищата трябва да имат занимания по здравно образование, здравословно хранене, първа долекарска помощ в извънкласните форми и часовете на класа.

Провеждане на срещи между учениците и български писатели в училищните библиотеки и съвременното оборудване на помещенията също влиза в плановете на настоящия ръководен екип на образователното министерство.

Промяна има и при отсъствията на учениците. До момента директорите разрешаваха до три дни непосещаване на часовете по уважителни причини. С наредбата разрешението ще дава класният ръководител. Ако се налага ученикът да отсъства до 7 дни, родителите ще подават уведомление до директора. При необходим по-дълъг период решение ще взема педагогическият съвет, каза Таня Михайлова.

Изменя се и досегашното изискване родителите да бъдат уведомявани писмено за предстоящо наказание на ученик. Това ще става и по електронна поща. Ако родителят поиска, той може да се включи в заседанието на педагогическия съвет, както и да присъства на изслушването на детето си. Ако не реагира на имейла си обаче, процедурата няма да бъде спирана.

Проектът на новата наредба, която обобщава повече от 300 становища и мнения на експерти, ще бъде предложен за публично обсъждане до 10 септември 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

12

Victimized

11.08 2017 в 12:42

"Пак не са разбрали за какво става въпрос. Тези тестове не са свързани с детските градини или училищата, те са медицински"

"Скрининг тестовете се въвеждат от Министерството на образованието и трябва да оценят степента на риска от възникване на обучителни затруднения"

Те тестовете може да са медицински по естество, ама ги налага МОН.
Естествено западни приумици, с цел доброто реализиране на стоката на пазара на труда. Все пак всеки акт за раждане, се разглежда като ценни книжа, чрез които държавата се възползва и взима дългове, въз основа на това колко работоспособни роби и колко платежоспособни консуматори овце има в кошарата.

12415

11

senester

11.08 2017 в 12:26

Пак изоставаме по олигофрения. Не е ли по-добре още в родилният дом да се подлагат на тест новородените. Що за идиоти се назначават в държавната администрация,бе хора

10538

9

Black Hex

10.08 2017 в 22:46

Няма ли да си оправите часовниците бе мързеливци? Да не би сървърите ви да се намират на Wake Island?

10538

8

Black Hex

10.08 2017 в 22:38

Крайно време е сачева и другите нпо-подлоги веднага да напуснат държавните кресла! Тези хора вече не изумяват с идиотските си решения, те опротивяха на всички! Няма разумен и нормален човек, който да подложи на такива "тестове" 3-годишното си дете!
 
X

Да помогнем на украинските деца!