30-годишна жена и бивш полицай в схема за трафик на чужденци

OFFNews 23 юли 2017 в 18:57 3890 0

30-годишна жена и бивш полицай в схема за трафик на чужденци

Снимка БНТ

Бивш полицейски служител e част от престъпна група, която прекарва мигранти по автомагистрала "Тракия", съобщава БНТ.

Бежанците били придвижвани с автомобил със сирена.

Каналът за трафик на хора е ръководен от 30-годишна жена. Късно снощи на магистралата при спецакция бяха арестувани шестима българи и петима чужденци от арабски произход. Сред задържаните няма действащи служители на МВР. Операцията, проведена от пловдивски криминалисти, е подготвяна два месеца.

Бежанците трябвало да бъдат транспортирани от българо-турската граница до София. За целта групата използвала четири автомобила. Първия бил пилотен и се движел 10 минути преди останалите. В конвоя зад него пътували двама сирийски граждани с документи за самоличност и още трима иракчани.

Автомобилите, управлявани от 50-годишния Николай от София и Любомир от Костинброд, били спрени за проверка. В единия от тях имало инсталирана и звуково-светлинна система, каквато се използва в Националната служба за охрана.

С нея Николай, който е бивш полицейски служител, се опитал да се изплъзне от проверката на криминалистите.

На магистралата край Пловдив 40 минути по-късно е арестувана и организаторката на канала - Калина И. от Хасково. Тя пътувала с още трима души, които по думите на районния прокурор Гергана Мутафова не са участвали в престъпната група. Арестувани са обаче пътуващите в пилотната кола - Камен В. на 36 години от Костинброд, Делян Н. 31 години от Бургас и Анелия Г. 30 години от Костинброд.

По първоначални данни мигрантите са платили между 500 и 1000 евро за да преминат от Турция в България. Дезориентирани са и не могат да посочат къде точно са пресекли границата.

Наказанието, което заплашва задържаните трафиканти е от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хиляди лева. А петимата бежанци след приключване на разследването ще бъдат настанени в кризисния център в Харманли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови