4,5 млн. лв. трябва да бъдат върнати за къщите за гости

OFFNews 12 юли 2019 в 09:14 2126 0

Десислава Танева

Десетки нарушение за общо 4,5 милиона лева са открили проверките на земеделското министерство в къщите за гости, обяви в сутрешния блок на bTV министър Десислава Танева.

Над 300 обекта са проверени за две седмици. Това са всички къщи в мониторингов период, както и други седем сигнали за нарушения.

В някои къщи - 74 на брой - са открити отклонения от някои показатели и ще бъдат наложени финансови санкции. Финансовата корекция при тях ще е между 5 и 15%, посочи Танева.

Сред проверените са няколко обекта, свързани с кметове и хора от властта. Единият случай е на къща на бизнесмен, близък до кмета на Велинград. Там инспекцията е установила, че се налагат финансови корекции, но градоначалникът нямал общо с проекта,.

Нередности не са открити и в еврокъщите, свързани с двама общински кметове в Луковит и Долна баня.

Къщата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев в района на Сандански също е сред проверените. Установено е, че тя не функционира като къща за гости.

Всички данни от извънредната проверка ще бъдат предадени на прокуратурата.

„Вече има доброволно върнати близо 700 000 лв. Всичко останало е обект на съдебни дела”, добави Десислава Танева.

По повод информация за двама експерти от Държавен фонд „Земеделие”, които са свързани с къщи за гости, министърът отговори: „Те работят по предназначение. В единия случай става въпрос за бащата на служителка. Тя не е представила декларация за конфликт на интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови