4224 места не достигат в яслите в София, променят правилата за прием

OFFNews 05 февруари 2018 в 14:38 4201 0

4224 места не достигат в яслите в София. За всички деца на 4, 5 и 6 години има места в градините, а за първа група общо за столицата 50 хлапета, родени през 2014 г., няма къде да бъдат приети. 

Това показва справка на дирекция "Образование" в Столична община, представена днес в комисията по култура по искане на Калоян Паргов, шеф на групата на БСП на Московска 33. За децата на възраст за първа група няма достатъчно места в районите Банкя, Витоша, Възраждане, Красно село, Лозенец, Младост, Овча купел, Слатина, Студентски и Триадица. 387 свободни места обаче има в 20 района, сред които Средец, Оборище, Сердика, Подуяне, Изгрев, Младост, Студентски и др. 

За яслените групи недостигът е преодолян само в Нови Искър, Кремиковци и Връбница, сочат още данните, представени от Мария Минчева, шеф на "Образвание" в общината. Тя уточни, че за деца, родени през 2015 и 2016 г., има и 172 свободни места в яслите. 

33 100 деца не ходят на училище по данни на МОН. Обходени са 23 997 адреса на децата, при 80% от случаите децата не са открити, защото най-вероятно са в чужбина, обясни Минчева. 

Паргов предложи родителите, които ще пътуват в чужбина, задължително да информират общината, ако детето им няма да учи тук. Тези хора после искат да се валидират дипломите на децата им, като се върнат в страната, мотивира се Паргов.

По думите на зам.-кмета Тодор Чобанов само два модела по света са работещи така, че да обхващат максимален брой деца в образователната си система. Единият е американският, където институциите отказват всички услуги на родители, ако не водят децата си на училище. Другият е унгарският - райони с ромско самоуправление, където кметът има ангажимент децата да бъдат редовни ученици, уточни Чобанов. Според него обаче, за да се въведат подобни мерки у нас, ще са необходими доста законодателни промени. 

Общината подготвя нови мерки за прием в детските градини, децата с хронични заболявания и специални образователни потребности вече ще влизат, като ще получават определен брой точки, не по решение на директорите. Те ще се отразяват и в системата за прием на общината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови