43 800 първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лева

OFFNews 17 юли 2019 в 12:45 1908 0

Две постановления в социалната сфера е приело днес правителството, съобщи социалният министър Бисер Петков.

Едното от тях е за определяне на размера на еднократната помощ на ученици, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2019/2020 г. Еднократната помощ за следващата учебна година остава в размер на 250 лева. По разчети на ведомството еднократна помощ за ученици, записани в първи клас, се очаква да получат 43 800 деца, за което ще са нужни около 11 млн. лева, които са предвидени в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за тази година.

С другото постановление се одобряват допълнителни разходи по бюджета на ведомството за тази година в размер на 125,373 млн. лева. Парите ще са за сметка на намаления трансфер от Централния бюджет за Бюджета на ДОО и ще се използва за изплащане на месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Министърът напомни, че с този закон бе определен нов, по-висок размер на месечната финансова подкрепа, в която се интегрират и социалните инвалидни пенсии в непълен размер, които се изплащаха до края на 2018 г. от НОИ. Доколкото средствата за тяхното изплащане са предвидени в Закона за бюджета на ДОО за тази година, с това постановление се изпълнява преходна разпоредба от Закона за хората с увреждания и тези близо 125 млн. лева се пренасочват към бюджета на социалното министерство, отбеляза министърът.

Той съобщи, че с преходна разпоредба в постановлението се променя и чл. 19 на Постановление на МС от миналата година за изпълнение на Държавния бюджет за 2019 г.. С промяна става удължаване на срока за предоставяне на услугите "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник" до края на годината. Сегашният срок е до 31 август.

"По този начин се гарантира и осигурява продължаване на предоставянето на тези услуги за над 12 000 потребители, като се осигурява грижа в домашна среда за едни от най-уязвимите групи в обществото, това са: деца и лица с увреждания, които не попадат в обхвата на механизма "Лична помощ" по закона за личната помощ. Разходите за това продължаващо предоставяне на услугите до края на годината, по наши оценки, е в размер на около 14 млн. лв., те са в рамките на бюджета на МТСП за 2019 г"., каза министър Петков.

Попитан дали има информация, която може да засегне клиенти на две агенции към социалното министерството, заради изтичането на информация от НАП, министърът каза, че за това е разбрал от медийни публикации и предположи, че става дума за данни, които служебно се обменят между НАП и агенциите и допълни, че ще направи проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови