4600 души са регистрирани като бездомни през 2022 г., на 3800 е предложена помощ от АСП

Рени Петрова 20 януари 2023 в 12:45 1350 1

МТСП

Снимка БГНЕС-архив

Министерство на труда и социалната политика

4664 души са регистрирани като бездомни през изминалата 2022 г., като след "приложен индивидуален подход спрямо всеки конкретен случай", ползване на социални услуги е предложено на 3840 души. 

Това става ясно от отговор на Агенция "Социално подпомагане" след запитване, изпратено първоначално до Министерството на труда и социалната политика и пренасочено от министерството към АСП. 

Преди седмица от МТСП отговориха, че "в Министерството на труда и социалната политика не е създавана исканата информация, по отношение на данни за съществуването на официална статистика за броя на бездомните хора в България и министерството няма данни за нейното местонахождение". Оттам пренасочиха въпроса за официална статистика за подадените сигнали за бездомни към АСП. 

Стана ясно и че данни за броя бездомни няма, но дефиницията е налице: хора, "които не притежават собствен или съсобствен жилищен имот на територията на цялата страна и са останали без подслон поради инцидентно възникнали обстоятелства, както и лицата, избрали бездомността като начин на живот". От нея може да се заключи, че и обитаващите незаконни постройки ще се окажат бездомни. А също избягалите заради домашно насилие.

От Агенцията за социално подпомагане сега отговарят, че обработват и администрират такива данни.

Регистрирани са общо 4664 случая на бездомни лица през 2022 г.. Спрямо всеки конкретен случай е приложен индивидуален подход, в резултат на което на 3840 лица е предложено ползването на услуги:

  • социални услуги – 2988 бр.;
  • здравни услуги – 437 бр.;
  • други (храна, настаняване в социални/общински жилища, финансова подкрепа, насочване към Бюро по труда и др.) – 415 бр.

Броят на бездомните лица, възползвали се от предложените подкрепящи мерки, е общо 3417:

  • социални услуги – 2734 бр.;
  • здравни услуги – 371 бр.;
  • други (храна, настаняване в социални/общински жилища, финансова подкрепа, насочване към Бюро по труда и др.) – 312 бр.

Бездомните лица, отказали ползване на предложени услуги, са общо 123 бр.

Попитахме и каква е процедурата при подаване на сигнал за бездомно лице. От АСП отговарят, че при получаване на сигнал се "предприемат действия в спешен порядък за проучване, за да се установи фактическата ситуация, в която се намира лицето".

Служителите извършват действия по проучване, консултиране и насочване към конкретни подкрепящи мерки, съобразно спецификата на всеки отделен случай.

Ако бездомният поиска да ползва социални услуги незабавно се изготвя предварителна оценка на потребностите, с която се извършва насочване за ползване на подходящи социални услуги, обясняват от АСП и добавят, че е важно да се отбележи, че услугите се предоставят съгласно желанието и личния избор на лицата.

Агенцията за социално подпомагане обяснява още, че специализираните социални услуги, предназначени приоритетно за лица без подслон, са: "Център за временно настаняване", в който настаняването се извършва за срок до 3 месеца в рамките на календарната година и "Приют", в който е предвидена възможност за пребиваване през определена част от денонощието (от 17.00 ч. на текущия ден до 10.00 ч. на следващия ден).

В зависимост от установените индивидуалните потребности на всяко лица могат да се предложат и други услуги, в това число и такива за дългосрочно пребиваване, заключват от АСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови