48 души с COVID-19 във фабриката за играчки в Доспат. Въвеждат ограничителни мерки в града (обновена)

OFFNews 08 юни 2020 в 14:21 16195 0

В община Доспат се въвеждат строги противоепидемични мерки, след като беше установено, че има 48 положителни проби за COVID-19 в завода за детски играчки, където работят жители от съседни общини, съобщи БНР.

Регионалната здравна инспекция в Смолян започва изследвания на близо 200 контактни.

Кметът на община Доспат Елин Радев обяви, че се забранява събирането на повече от двама души на обществено място. В магазините и заведенията трябва да се спазва дистанция от два метра. Затварят се всички спортни площадки, спортният център, екокъмпинга, детските площадки.

Започва дезинфекция във всички населени места пред магазини и заведения, които работят. Към всички управители на фирми е изпратено писмо да дезинфекцират ежедневно работните места и пред входовете на предприятията. Към момента вечерен час не се въвежда, КПП-та засега също няма.

Изследваните до момента проби са на 173 души. При първите 40 теста бяха установени 17 положителни резултата за коронавирус.

По думите на кмета Радев, въпреки че във фабриката се спазват добра дисциплина и хигиена, заразата най-вероятно е дошла от Сърница. Жените, които са идвали от Сърница, са взимали "по едно аналгинче", за да не ги засекат термометрите и да бъдат допускани до работа.

Около 220 души работят в предприятието в Доспат, като голяма част от тях са от съседни села, включително и от Сърница. В родопското градче положителните проби са над 30. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови