48 хил. на матура днес: медицинска проверка на входа, всеки трябва да носи маска

Метър и половина разстояние и максимум 15 абитуриенти в стая. 8 не могат да се явят заради карантина

Александра Маркарян 01 юни 2020 в 05:30 3528 0

Снимка БГНЕС, архив

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас. 

Изпитният вариант беше генериран в Министерството на образованието и науката от 11 718 750 възможни комбинации, а журналист, определен с жребий, изтегли темата.

Над 48 хил. зрелостници се явяват на първия от двата задължителни държавни зрелостни изпита (ДЗИ) - по български език и литература.

Подалите заявление са 48 582, съобщи Министерството на образованието и науката.

Матурата им започва в 9 ч. Те ще могат да влизат от 7,30 ч. Ще бъдат допускани след проверка на входа на документа за самоличност (лична карта, паспорт или шофьорска книжка) и служебната си бележка, която учениците могат да представят на хартия или чрез мобилния си телефон.

От тях се изисква още да носят химикал, който пише в черен цвят.

В училищата следва да има медицинско лице на входа, както и осигурени средства за дезинфекция. Предвиждат се и отделни пликове за съхранение на личните вещи на зрелостниците, не се допуска струпване в дворовете и сградите на училищата, както и присъствие на външни лица, посочват от МОН в отговор на въпроси от OFFNews. Така ако родители или приятели решат да изпратят и/или посрещнат явяващ се на изпит, ще трябва да останат зад оградата на училището.

Зрелостниците са предупредени да носят лични предпазни маски при влизането, като училищата разполагат с резервни, включително и за персонала.

Изпитът ще се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение. Разпределението в залите обичайно е до 15 ученици. Предвид настоящата ситуация, ако е невъзможно да се осигури разстояние между тях от 1,5 м. в съответната зала борят им ще бъде по-малък, в някои ще бъдат по 10.

8 са учениците под карантина за цялата страна към 1 юни. Те ще могат да положат изпити на следващата сесия през август месец.

Изпитният вариант за матурата по български език и литература ще бъде генериран на 1 юни след 6 ч. сутринта, уточняват от МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови