50 преподаватели и 2500 ученици включват киното в учебните програми

OFFNews 29 април 2017 в 09:46 3399 0

Иновативни учители вече прилагат нов метод в обучението благодарение на европейската програма по кинообразование CinEd. Безплатната онлайн платформа, в която има колекция от европейски филми и специално разработени педагогически материали към тях на няколко езика, е лесна за използване. . 

Така ученици на възраст от 6 до 19 години могат да гледат в организирани колективни прожекции образци на европейското кино. Сред тях са както класики като Лудият Пиеро (1965) на Жан-Люк Годар и Първият учебен ден на Жак Розие (1955), така и съвременните Подслон (2010) на Драгомир Шолев, Малка Светлинка (2003) на спечелилия наскоро голямата награда на фестивала в Берлин Ален Гомис, и "Най-щастливото момиче на света" на емблематичния за румънската нова вълна режисьор Раду Жуде (2009).

В същото време, чрез специално разработени обучения, CinEd подготвя и учители, които да използват нов подход в работата си с децата и тийнейджърите, създаден на базата на сравнение и връзки между образи, филми, киното и другите изкуства. Ползвайки р качени в платформата методически материали преподавателите могат да стъпят на същите филми като отправна точка, за да развият творческо мислене, чувствителност, вкус, умения за анализ и дискусия, познания относно кинематографичните техники и езика на киното и изобщо да променят традиционния модел на общуването учител-ученик.

Педагогическият метод, който CinЕd развива се харесва, не защото е модерен и адаптиран към динамиката и ежедневието на съвременните ученици, белязано от бързи, рeзки и продължителни промени в начина, по който виждаме, получаваме, разпространяваме и продуцираме образи, разказва Ралица Асенова, главен координатор на проекта за България. „Днес наблюдаваме образите през множество екрани: от най-големия в кинозалите до най-малките - тези на мобилните телефони, минавайки разбира се през телевизията, компютрите и таблетите. Младите хора са буквално затрупани с изображения. Въпросът е как младежите се отнасят и разбират образите от екрана– „ Методът, който CinEd предлага, е много прост и същевременно много сложен – знанието да идва от самите тях като зрители.“ „Няма невъзможен за показване или за разбиране филм“, допълва Арно Е - френски кинокритик, преподавател във Френското висше училище по кино La fémis, който беше в България за поредната среща със зрители от софийски гимназии. 

Мащабният проект е иницииран и координиран от централата на Френския институт в Париж, а в България е представляван от сдружение „Седем”. Съфинансиран е по програма „Култура” на Столична община за 2017г. Останалите партньори по проекта, подкрепен от програма „Медиа” на Европейския съюз, са неправителствени организации с богат опит в неформалното кинообразование от Испания, Италия, Португалия, Румъния, Чехия и Финландия. Френската национална филмотека пък координира педагогическите дейности. 

До края на тази година се очаква 2500 ученици от над 30 училища в цялата страна да посетят организирани прожекции и дискусии по програмата. Чрез обучения в 3 града над 50 модерни преподаватели ще са запознаят с възможностите на платформата. В края на юни предстои безплатно еднодневно обучение за столичните учители. Организирана е и лятна киноакадемия в с. Дерманци .За 2018 се предвижда мащабите на проекта да се разраснат значително и киното да влезе във все повече класни стаи.
За повече информация и записване за прожекции: [email protected]

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови