51 850 лева набра Арт вечер на добродетелите в подкрепа на сигурната семейна грижа за деца

OFFNews 05 октомври 2018 в 17:59 1108 0

51 850 лв. бяха набрани по време на благотворителното наддаване Арт вечер на добродетелите на фондация „За нашите деца“. Цялата сума ще бъде инвестирана от фондация за благотворителни цели.

Искам да Ви благодаря, защото с тези средства можем да спасим много деца. И това е защото Вие сте тук, защото Вас Ви има и искам да Ви уверя, че аз и екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще направим всичко по нашите сили тези средства да променят още много детски съдби, обърна се към всички участници в наддаването изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапатова.

С набраните средства екипът на фондация „За Нашите Деца“ ще подкрепи 20 здравни специалисти в София и Пловдив с обучения, консултации и организирани дискусионни групи. Родителите на 150 деца от родилни и неонатологични отделения ще получат възможност да бъдат консултирани и обучени от специалист за това как най-добре да се грижат за своите бебета.

"40 деца в ранна възраст ще включим в различни иновативни дейности, които ще реализираме по програмата „Да учим заедно“, дейности със стимулиращи развитието играчки, които ангажират децата във въображаема игра и ги учат на цветове, пространствени възприятия, развиват тяхната фина двигателна координация и езикови умения, както и умения за слушане, въображение и творческо мислене, себеизразяване и увереност. Ще ги направим по-сигурни в изграждането на приятелства с връстници и обгрижващи, както и в решаването на проблеми по забавен и креативен начин. 250 родители ще подкрепим в намирането на работа, уменията за семейно бюджетиране и други професионални обучения, така че те да бъдат уверени в сложната задача на родителстването" - обещаха от фондация „За нашите деца“.

120 представители на културния, бизнес и дипломатически елит на страната, хора с изразен интерес към изкуството и истинско желание да допринесат за по-доброто бъдеще на децата в България, наддаваха за повече от 70 специално селектирани творби на изкуството, дарени или предоставени от повече от 30 български и световноизвестни майстори на четката.

Имаше и изненади, сред които картината „Момиче с лавандула“, дарена от президента Румен Радев, две картини на известния български скулптор и художник Ставри Калинов, дарени от Министерство на външните работи и картина „Обичам да се къпя в дъжда с жабите“, дарена Министерство на културата.

Другите неочаквани предложения на Вечерта бяха картина на турската художничка Ялмур Тезджан-Станкулов, дарена лично от нея, и недовършената, но обогатена с наистина силен емоционален заряд, картина, дело на Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия и дипломатически партньор на събитието тази година.

Единадесетокласникът от Националното училище по пластични изкуства и дизайн в Казанлък Исус Русев е автор на картината, която президентът Румен Радев дари в подкрепа на каузата на благотворителното наддаване. „Момиче с лавандула“ е рисувана с бои от лавандулово масло.

„Искрено се надявам картината, на която съм нарисувал едно българско момиче от Долината на тракийските владетели, да завладее сърцето на колекционер и парите да послужат за подкрепа на деца в риск“, пише бъдещият художник в писмото си до президента. Той приема с гордост поканата на президента Румен Радев да участват заедно в благотворителното събитие Арт вечер на добродетелите.

Децата са нашето бъдеще. Те са продължение на нас. Те ще изследват повече знания в своето време, за да добавят към човешкото наследство... За мен е чест, че съм поканена от онези, които с любов и състрадание се грижат за нашите бъдещи поколения. Те са тези, които правят промяната в бъдещето на децата в нужда и променят предопределената им съдба с много любов и мъдрост. Нека се научим на чувствителност и състрадание от тях и да ги окуражим в най-великите им начинания, свързани с това всяко дете да расте в здравословна среда, сподели по време на официалното откриване Н.Пр. Расджид.

Водещ на благотворителното наддаване както и през изминалите 8 издания на Вечерта бе един от дългогодишните приятели на фондация „За Нашите Деца“ Игор Марковски.

Арт Вечер на добродетелите е естествено продължение на осемте успешни издания на „Вечер на добродетелите“ в подкрепа на най-уязвимите деца и семейства. Набраните на тях средства - над 780 000 лв., са инвестирани в каузите Детска къща, приемна грижа, ранно детско развитие и подкрепа за деца с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови