55% от парите за издръжка на университетите през 2019 г. ще зависят от качеството на обучение

OFFNews 07 януари 2019 в 13:12 2378 1

Снимка pixabay.com

55% от средствата за издръжка на обучението в университетите ще зависят от оценката за качеството на обучение и съответствието му с пазара на труда през 2019 г. Ръстът е с 15% спрямо 2017 г., а целта - 60% през 2020-а. Наред с увеличаването на дела на финансирането за качество, да се прецизират отделни елементи и се усъвършенства механизмът за диференцирано финансиране, предлага министърът на образованието Красимир Вълчев с промени в правителственото Постановление №328.

Оценката за качеството се определя от: учебния процес; научните изследвания и реализацията на пазара на труда.

Една от промените предвижда повишаване на тежестта на коефициента за акредитационна оценка. Променено е и изчислението на коефициента за научни изследвания за следните области на висшето образование: „Социални, стопански и правни науки“ и „Хуманитарни науки“, включително и за професионални направления „Здравни грижи“, „Обществено здраве“ и „Теория и управление на образованието“. Обучението в тях е характерно с изявен нисък интензитет на научна дейност и ниска цитируемост, което води до необходимостта от промяна на базата в изчисленията с цел постигането на равен старт с останалите професионални направления по този показател, разяснява министър Вълчев в доклада си до Министерския съвет.

Увеличава се и тежестта на показателите за реализация на пазара на труда. Прецизират се коефициентите за първо място, за направления с очакван недостиг на пазара на труда, за направление, което не е определено като приоритетно и в което учат над 1/2 от от общия средно приравнен брой учащи във висшето училище, за професионално направление с намаляващ прием.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови