56% от пенсионерите всъщност ще спечелят от новите правила, обяви Бисер Петков

OFFNews 20 март 2019 в 09:59 3604 1

Снимка БГНЕС

Бисер Петков

Негативно засегнати от новите правила за изчисляване на пенсиите ще бъдат лица, които в периода 1997-1999 година за няколко месеца са се осигурявали на много висок доход и са имали нерегулярна трудова заетост”, коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в сутрешния блок на Нова тв.

Петков не посочи колко ще бъдат ощетените и с какви суми. НОИ нямало как да направи оценка на въздействието, тъй като няма данни за внасяните осигуровки преди 1997 г.

„НОИ от 2012 година разработи електронна услуга за изчисляване на прогнозния размер на пенсията. Тази услуга обаче, освен, че по автоматичен път се включват данните, които са от регистъра на осигурените лица, те въвеждат избран от тях тригодишен период преди 1997 г. данни, с които лицето разполага, а НОИ – не. От тази гледна точка такива индивидуални случаи при своите анализи и оценки на въздействието НОИ няма как да идентифицира, защото се изследват съвкупности и се търси ефектът от дадена промяна върху тази съвкупност. Това става на база на една съвкупност на хора, на които пенсии вече се изплащат. На база на такива разчети НОИ оповести тези данни”, каза министърът.

Промяната, която се предвижда в изчисляването на индивидуалния коефициент, ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои пенсиониране през 2019 г., а 31% са негативно засегнати, съобщи Петков.

Социалният министър обясни, че ще бъде дадена възможност да се поиска при изчисляването на пенсията да бъде взет под внимание и доходът от периода 1997-1999 година.

Промените от 2015 г. доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд, заяви Бисер Петков. 

„Това се вижда в бюджета на ДОО. За първи път за 2019 г. планираният дефицит е под 4 млрд. или около 1/3 от разходите вече се финансират от държавата чрез субсидии от държавния бюджет. През 2015 г., когато започна реформата, повече от 50% от разходите се финансираха от бюджета. Смятам, че това е положителна тенденция, а промените в индивидуалния коефициент нямат за цел да има икономия. Напротив, целта е по-справедливо да се обвърже размерът на пенсиите с максималният осигурителен доход. Това, че е по-справедливо не означава, че е по-справедливо за всеки”, обясни Петков.

До момента няма пусната пенсия по новите правила, т,е. няма ощетен, каза още социалния министър.

„Тъй като се появиха съмнения, че ще бъдат ощетени хората в очакванията си за размера на пенсията, затова ще направим необходимото. Ще бъде предвидена преходна разпоредба”, добави той.

И тази година са предвидени великденски добавки към по-ниските пенсии. Те са в размер от 40 лева и ще бъдат изплатени на хората с пенсии до 348 лева. Това прави над 1,32 млн. пенсионери.

Очаква се добавката да бъде гласувана днес от правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

1

Stamboloff

20.03 2019 в 10:31

Осигуряването е договор, който човек подписва в началото на трудовия си път и спазва цял живот с очакването като се пенсионира, да започне да получава съответния договорен доход като пенсия.
Едната страна, обаче, си е присвоила правото многократно да сменя правилата по времето, когато този договор е в сила.
Реших да направя същото. Осигуровки - само на задължителния МИНИМУМ. Поне да не се почувствам глупак и следващия път.
Не ме притесняват сегашните промени в закона, а следващите и по-следващите и по-по-следващите...
Някой очевидно не разбира спецификата на този договор и постоянно унищожава малкото останала мотивация на хората да се осигуряват.