6 г. след наводнението в с. Бисер още има хора, които не са се прибрали в домовете си

OFFNews 06 февруари 2018 в 12:31 5225 0

Днес се навършват 6 години от трагедията в с. Бисер, когато 3-метрова вълна се надига след късане на стената на язовир "Иваново" и взима 10 човешки живота.

Десетки домове бяха унищожени, а все още има хора, които не са се прибрали по домовете си. Това става ясно от изказване на кмета на хасковското село Валентин Найденов. 

По думите му дори след толкова години селото все още не се е възстановило напълно, а за ремонт чакат над 20 къщи. 

"Къщите са на хора, които не са постоянно живеещи в селото. Все още обаче има хора, които не са се прибрали по домовете си", заяви кметът.

Селото няма да отбележи датата, защото хората не искат да си спомнят ужаса от трагедията.

"Тази година датата няма да бъде отбелязана от жителите на селото, защото хората не искат да си припомнят тези неща,
доста са травмирани и просто гледат напред. Травмата все още не е отминала“, коментира Найденов, цитиран от "Фокус".

Обвиняем по делото за трагедията е бившия областен управител на Хасково Ирена Узунова. Обвинението е за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител на Хасково не е изпълнила служебните си задължения по Закона за защита при бедствия.

Според обвинението тя не е организирала планирана защита срещу бедствия, не е инициирала изработването на областен план за защита от бедствия, не е организирала и анализирала изпълнението на превантивни мерки срещу природни бедствия, не е анализирала риска от бедствия е не е работила по установяване на критичните инфраструктури и обектите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови