7 дни бедствено положение в Перник заради кризата с водата

OFFNews 21 декември 2019 в 10:36 3626 0

Снимка OFFNews

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви бедствено положение в града заради кризата с водата. То ще продължи седем дни и при необходимост може да бъде удължено. От вчера в града е въведен и още по-строг воден режим.

Въпреки това предприетите мерки не са достатъчни, защото рискът да навлезем в мъртвия обем на язовир "Студена" е реален в следващите месеци, заяви кметът.

Решението за обявяване на бедствено положение беше взето днес на заседание на Кризисния щаб на общината, на което присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Караниколов заяви, че държавно предприятие "Сондажи" вече е на терен и започва дейности за търсене на вода и отвеждането й в язовир "Студена".

На място са професори и изследователи, които заедно търсят най-доброто решение, каза още министърът. 

Предвижда се сондиране в т.нар. карстов басейн над язовир "Студена", изграждане на съоръжение, което да хване горната част на река Струма и да я насочи към язовира.

Има работен план на инж. Атанас Русев, който е добре запознат с всички водохващания и подземни води в района, каза кметът Владимиров. Според него планът на Русев е сравнително евтин и среща подкрепата на държавата.

Държавното предприятие "Сондажи" ще помогне и на ВиК - Перник за отстраняването на многобройните аварии.

Засега вариантът със свързването на язовир "Студена" и язовир "Искър" отпада, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Колев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови