70 лева дневна такса за колата от днес, ако няма винетка на пътя

Хартиените стикери остават валидни, не трябва да се свалят от стъклото до изтичането на срока им

OFFNews 16 януари 2019 в 09:07 4755 0

Шофьорите, които карат без винетки по републиканските пътища, плащат глоба от днес. Гратисният период изтече вчера. 

Нарушителите ще имат възможност да заплатят компенсаторна такса и да продължат пътуването си в рамките на деня, като това ще ги спаси от акт за установяване на административно нарушение.

Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. При заплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който да удостовери плащането при последваща проверка на пътя. Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тя ще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба - в брой или чрез картово разплащане. На граничните пунктове ще бъде възможно и плащане в брой, тъй като иначе автомобилът не може да напусне страната.

В случай, че водачът не плати компенсаторната такса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление и се налага глоба - за леките автомобили тя е 300 лева, а за камионите над 3,5 тона е 1800 лв.

Oколо 6000 са вече точките в държавата, от които могат да бъдат закупени електронни винетки, според регионалния министър Петя Аврамова, цитирана от Дарик. Винетки могат да се купят онлайн на сайта bgtoll.bg и чрез мобилното приложение bgtoll, както и на сайта vinetki.bg, който е официален партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“. Там може да бъде видяна и наличната мрежа от търговски обекти. От 8 януари стартира продажбата в станциите на „Български пощи“. Винетки се продават и на терминали за самотаксуване.

Заради опити за измами хартиени винетки няма да се конвентират в електронни. Тези, чийто срок изтича през 2019 г., запазват валидността си и трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови