75% от хората у нас дишат бензопирен над нормата

OFFNews 13 юли 2018 в 12:05 6486 3

Около 75 на сто от хората в страната живеят при нива на замърсяване над целевата норма за бензопирен – един от най-силните канцерогени, по данни на Изпълнителната агенция по околна среда. Само в един район на България - Гълъбово, проблем са превишенията със серен диоксид. 

Това съобщи Сметната палата след одит на изпълнението „Ефективност и ефикасност на мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на замърсяване на атмосферния въздух в големите градове” за периода от 1 януари 2014 до края на 2016 г. 

Одитът е част от кооперативен одит на Работната група по одит на околната среда към ЕВРОСАЙ (професионалната организация на сметните палати в Европа, включително Европейската сметна палата). Освен българската Сметна палата одит на качеството на въздуха в своите страни в рамките на кооперативния одит извършиха Върховните одитни институции на Албания, Естония, Грузия, Израел, Испания, Косово, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Холандия, Швейцария и Европейската сметна палата.

За одитирания период у нас е установено продължително замърсяване на атмосферния въздух, като най-висок процент от населението живее при наднормени нива на замърсяване в София, Пловдив и Стара Загора. Одитът е извършен именно в трите общини - Столична, Пловдив и Стара Загора. Регистрираните замърсители на атмосферния въздух в тези райони са в резултат на превишени нива на Фини прахови частици, на азотен диоксид, на серен диоксид, и бензоапирен, като вид полиароматен въглеводород, който се изолира в проби от ФПЧ10.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

13.07 2018 в 13:51

100% от хората у нас, поглъщат два пъти повече водород, отколкото кислород, със всяка глътка неоторизирана от ЕС вода.
И знаете ли, че като уж чист въздух, ни пробутват 21% оксижениращ кислород?

23293

1

Стефан

13.07 2018 в 13:42

А, бе, пичаги!
Тва от къде идва? От кумините?
Хората живеят почти 2 милиона години с пушека от огнищата си - и кво? Всеки път, когато някоя идиотка случайно попадне на екзотична за себе си дума - цялото общество трябва да се побърква от истериите ли? Като преди време "искам да кърмя в мола, пък!"
Айде малко хигиена публичността, а?