8 етажа блок в двора на софийско училище

Йоанна Димитрова 15 февруари 2017 в 11:32 22723 4

В двора на столичното 139-о ОУ „Захарий Круша“ в квартал "Лозенец" има планове да се строи 8-етажна жилищна сграда. На 9 януари директорката Румяна Дончева разбира от притеснени родители, че на парцела, който някога се е водел държавна собственост и е бил част от двора на училището, се продават апартаменти на зелено.

На мястото на предвидения жилищен блок сега има 2-етажна пристройка, която се ползва от частна банка. През 1989 година сградата е построена с идеята да бъде част от училището, където ще се помещават първокласници и деца в предучилищна възраст. След това обаче сградата се обявява за Дом на книгата. През 1996 година по време на кмета Стефан Софиянски от държавна собственост с решение на Столичен общински съвет имотът става собственост на сдружение „Отворено общество“. Няколко години по-късно частна банка се настанява в постройката.

От община „Лозенец“ обясниха, че въпреки слуховете за жилищна сграда, строителната фирма, която ще я строи - BLD, все още не е представила чертежи и план на жилищния блок. „Засега от компанията имат само идеен проект“, обясни г-жа Данаилова, PR на общината в кв. Лозенец. „Ако се стигне до строеж, ние, заедно с училищното настоятелство ще прегледаме на експертен съвет плановете и ще излезем с общо становище. Засега фирмата няма разрешително за строеж“, успокоиха от местната община.

Двете деца на Галя Христова учат в лозенското училище. Тя разказа за OFFNews, че родителите са разбрали пред свършен факт новината, че там ще се строи блок. Тя каза, че сградата на банката вече е опразнена и се вижда, че тече подготовка за нов строеж. „От банковия клон са останали само празни стаи, премахнати са климатиците, компютрите. Това значи, че строежът е факт. Аз имам две деца и те учат тук. Не знам как ще играят на двора, сред прах, бетон и железа. Как ще учат на този шум. Училището и без това не смогва с броя ученици и вместо да дадат сградата за разширението му, както е била планирана, те ще издигат 8-етажен блок“, оплака се тя. 

Директорката на началното училище също е притеснена: „Има много желаещи да учат тук. Налага ни се да слагаме 2 класа в една стая, направихме 2 смени. Нямаме дори столова, затова сме пригодили един навес, който също се ползва за следобедните занимания.“

От строителната фирма, собственик на имота - BLD, обясниха, че това е частен обособен терен до училищен двор.

"Сделката е публична, знае се колко сме платили за него. Столична община все още не се е свързала с нас, така че нямаме коментар по темата“, заявиха от фирмата.

От сдружение „Отворено общество“, които би трябвало да са препродали имота,  твърдят, че никога не са били негови собственици. 

Изводите са: Фирмата ще строи законно блок в двора на столичното училището, хора вече си купуват апартаменти там, а децата очевидно ще играят в началото сред строеж и прахоляк, а после със съседи и прането им. 

А родителите се борят с фактите с петиции и протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

15.02 2017 в 12:36

През 1996 година по време на кмета Стефан Софиянски от държавна собственост с решение на Столичен общински съвет имотът става собственост на сдружение „Отворено общество“.


Няма какво повече да се добави.
Отровено общество трябва да бъде обявена извън закона.

10571

2

Hissarion

15.02 2017 в 12:31

Да се забрани веднага. Това е откровена наглост. Да е мислил купувачът, когато е купувал такъв съмнителен имот. Тъкмо ще има добър пример за другите подобни наглеци.

14355

1

neverland

15.02 2017 в 12:01

Да строят, ако всичко е законно, отстояния и други...Да не се прехвърляли земята на времето. много ясно че всеки ще закупи пустееща зема в града с идеята да строи, а дали ще на 2-3-5 етажа бъдещата му постройка са подробности, в зависимост от финансите, желанието, и регулациите.