8 работни часа за седмица са оптималният вариант за психическо здраве

OFFNews 24 юни 2019 в 17:38 3656 0

8 работни часа в рамките на една седмица са оптималният вариант за добро психическо здраве, установиха британски учени. 

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд. Учените са използвали данни от 71 113 британци, като изследването е проведено между 2009 и 2018 г. Резултатите са публикувани в списание Social Science & Medicine.

Учените са достигнали до извода, че най-добро психическо здраве се достига при 8-часова работна седмица. Според тях няма данни психическото здраве да се подобрява при увеличаване на работните часове. 

Резултатите са на базата на отговорите на участниците за това дали страдат от тревожност и безсъние и как се справят с тези проблеми. 

Участниците мъже в изследването са посочили увеличаване с около 30% на нивата на удовлетвореност от живота, ако работят 16 или по-малко часа на седмица. Жените пък докладвали за такава удовлетвореност при над 20, но под 24 работни часа на седмица.

В редица държави по света се правят опити за намаляване на 40-часовата работна седмица. В Белгия например хората работят по 38 часа на седмица, в Норвегия - 37,5 часа на седмица. 

На места обаче се правят и по-смели опити за намаляване на работната седмица, за да се види как това се отразява на продуктивността. Компания в Нова Зеландия въведе през 2018 г. 4-дневна работна седмица - 32 часа. Резултатите са толкова позитивни, че компанията обмисля да въведе за постоянно 4-дневната работна седмица. 

Въпреки че опитите за намаляване на работната седмица се оказват успешни, не са проведени много проучвания за това как това се отразява на психическото здраве на работещите. 

Вече е известно, че безработицата се отразява зле на самочувствието. Проучването на британските учени сега дава и информация за това колко минимално работа е необходима на един човек, за да се чувства добре психически. 

На базата на резултатите специалистите са категорични, че намаляване на работните часове в рамките на седмицата водят до по-добро психическо здраве. Те предлагат и няколко различни варианта - само един пълен работен ден седмично, работа по два или три часа на ден или увеличаване на годишната отпуска на няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews