80 спасители търсят Боян Петров, шерпи нощуват в лагер 1 преди да продължат

OFFNews 11 май 2018 в 15:25 14017 0

80 спасители търсят Боян Петров, шерпи нощуват в лагер 1 преди да продължат

Снимка БНТ

БНТ

80 спасители търсят Боян Петров, а шерпи вече достигнаха лагер 1, където ще пренощуват, за да продължат издирването и утре.

Двата непалски хеликоптера не са успели да излетят към връх Шиша Пангма, заради силен вятър. По други маршрути по земя обаче се придвижват китайски спасители и алпинисти от базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

Времето в района на издирвателната операция в момента е ветровито, с променлива облачност. Прогнозата е, че утре ще бъде по-благоприятно за работа на хеликоптерите. Те са били цял ден в едно селище, което е съвсем близо до района на Шиша Пангма. 

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента. "Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза за БНР Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

На среща с президента Румен Радев китайският посланик Джан Хайджоу запозна държавния глава с хода на спасителната операция. 

В акцията участват още шестима професионални спасители от Китай и трима шерпи.

Всички алпинисти в района също са обявили готовност да се включат в издирването. Надеждите са, че облаците ще се разкъсат и нова сателитна снимка ще може да покаже повърхността на земята.

Четвърти ден продължава спасителната операция за един от най-именитите наши алпинисти - Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май в Хималаите, където е бил на експедиция за изкачване на 8-хилядника Шиша Пангма.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", каза пред БНР Деян Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови