800 малки бензиностанции пред закриване заради новите изисквания на НАП

OFFNews 06 март 2019 в 20:16 3998 1

Снимка thenews.com.pk

Около 800 малки бензиностанции ще затворят врати, ако новите изисквания на НАП влязат в сила на 1 април, твърдят от Сдружението на средните и малки бензиностанции. Оттам предполагат, че именно това е една от целите на промените, съобщава от БТВ.

Причината е, че от следващия месец всички бензиностанции трябва да закупят нови апарати, струващи между 5 и 8 хиляди лева, но много от представителите на малкия бизнес не могат да си позволят да си ги набавят в дадения срок. От Агенцията по приходите обаче отказват да отстъпят.

„Цените просто са непосилни, от порядъка на 4-5 хил. лв. на обект. При два обекта – 10 хил. лв. При тези малки маржове, ние едвам си работим за заплатите”, коментира пред телевизията Милена Иванова, която е собственик на бензиностанция в Смолян.

Големите бензиностанции пък настояват за отлагане на промените с два месеца, но властите припомнят, че за промяната се е знаела от декември 2018 г.

„Целта на тази промяна е по повод големия дял недеклариран и неплатен данък в търговията с горива, тъй като приблизително половината цена от литър гориво е данъци – ДДС и акциз, се въвежда допълнително изискване, в което потребителите могат да видят ясно, колко е ДДС, колко е акциз”, разяснява Росен Бъчваров от НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови