9 нови специалности в СУ догодина - една от тях е африканистика на английски

Изпитите започват на 18 март, само в 3 специалности няма да може да се влиза единствено с матура

Александра Маркарян 21 декември 2017 в 13:07 15364 1

Снимка СУ

9 нови специалности въвежда Софийският университет за кандидатстудентската си кампания догодина. Една от по-любопитните от тях е африканистика (на английски език) и ще се преподава във Факултета по класически и нови филологии, а приемът ще е изпит по английски или матура по същия език.

Новите специалности, графикът за изпитите и целия правилник за приема за учебната 2018/2019 г. бе приет снощи на заседание на Академичния съвет на висшето училище.

Всички нови специалности са:

Философски факултет

- Публични информационни науки;

- Философия (на английски);

Исторически факултет

- История и политика на Балканите;

- История и чужд език (английски език/френски език);

Факултет по класически и нови филологии

- Африканистика;

Физически факултет

- Компютърно инженерство;

- Учител по природни науки в основната степен на образованието;

Геолого-географски факултет

- География и английски език;

Факултет по журналистика и масова комуникация

- Комуникационен мениджмънт.

Коментари сред членовете на АС предизвика специалността Учител по природни науки в основната степен. Ще могат ли завършилите я да влязат в училище? Директорите искат учител по биология, по химия, по физика, а не по общото название "природни науки", попита проф. дпн Албена Чавдарова от Факултета по педагогика. Контрааргументът бе, че освен в началните класове, където се преподава предметът Човекът и природата, има и малки селски училища, където един учител преподава по няколко предмета.

В крайна сметка предложението бе гласувано заедно с целия правилник. А той включва още условията за прием и графиците за двете изпитни сесии.

Първата е през февруари-март, а втората - през май-юни 2018 година.

Документи за кандидатстване за първата се подават в София от 19.02.2018 г. до 09.03.2018 г., а за втората - до 18.05.2018 г.

Кандидатите подават заявление, представят копие от личната си карта и дават квитанция за платена такса за участие в изпитите (размерът ѝ се определя всяка година с постановление на Министерския съвет). От такса се освобождават кръглите сираци до 26 г., хора с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто, майки с три и повече деца.

Кандидатите могат да се явят и на първата, и на втората сесия, ако желаят и за бала да бъде взета по-високата оценка по съответния предмет.

Едно предложение, касаещо изпитите, се превърна в основният спорен момент по време на заседанието. То бе отправено от Медицинския факултет. Деканът му и директор на болница "Лозенец" проф. д-р Любомир Спасов поиска да има отделни изпити по биология и химия, чрез които да се пресяват само кандидатите за специалността медицина, различни от традиционните изпити по биология и химия на СУ.

В писмо до Съвета преди вчерашното му заседание проф. Спасов пише:

Провеждането на кандидатстудентските изпити по химия и биология за специалността "Медицина" е многократно обсъждано в нашия факултет през последните месеци. Повод за това ни дава неудовлетвореността от съдържанието на изпитните конспекти по двете учебни дисциплини и начинът на провеждане на самите изпити.

Спасов претендира изпитите да се провеждат от бъдещите преподаватели на студентите, тоест от преподаватели във Факултета по медицина. Той твърди още, че подборът на студенти, подбрани чрез изпити, подготвени и проведени от преподаватели в други факултети "нарушава нашите естествени права на обучаващо звено". "Прякото ни участие в подбора на студенти за Медицинския факултет е не само наше право, но и ключово задължение", пише още в писмото си проф. Спасов.

Това предложение бе на път да "взриви" спокойствието на съвета.

Оттеглете го, проф. Спасов, призова в началото на дискусията зам.-ректорът доц. д-р Георги Вълчев. 

Предложението ще тегли една поредна разделителна линия. Разделиха ни на бедни и богати, на даскали и на чисти учени, сега вероятно ще се разделим и по някоя друга линия. Това не е добре за университета и за този дух, който би трябвало да носим като колектив. Обратното - ако предложението не бъде оттеглено и се стигне до гласуване, ако то не бъде прието, това ще остави лош привкус в представителите на Медицинския факултет. Аз съм убеден, че в режим на диалог могат да бъдат решени всички спорни въпроси и моят призив е точно този. Мисля, че ако предложението бъде оттеглено и се потърсят решения в диалог с колегите от двата факултета, ангажирани с този процес, това ще е по-добрият вариант.

Към призива се присъединиха още няколко преподаватели, но Спасов не склони - не оттегли предложението си и при гласуването то беше отхвърлено с 9 гласа "за", 11 "против" и 21 "въздържал се".

Така за медицина останаха досегашните изпити по химия и биология. Тази регулирана специалност остана и една от малкото, в които не може да се влиза и с матури. Останалите такива са фармация, право и международни отношения. При последната задължителният изпит е по история на България, а вторият предмет може да е или изпит, или оценка от матура по чужд език.

Кандидатите за всички останали специалности ще избират дали да се явят на изпит или да участват в класирането с матура. Не е ясно как матурата би отсяла кандидатите за някои специалности, например в специалността изобразително изкуство ще се приема с матура по български, математика и други предмети от училище, но не и с рисуване. Този въпрос обаче не бе повдигнат от членовете на Академичния съвет вчера.

Приетият правилник за приема определи и графиците за изпитите.

Първа сесия

18 март (неделя) - изпит по български език и литература

25 март (неделя) - математика - II и химия

1 април (неделя) - история на България и журналистика

15 април (неделя) - биология, събеседване за специалност Музикални медийни технологии и тонрежисура и география

22 април (неделя) - математика - I, събеседване за специалност Изобразително изкуство, теология (устен), музикален инструмент или пеене и събеседване за специалност Графичен дизайн

Втора сесия

3 юни (неделя) - български език и литература, италиански език, философия и социални науки

9 юни (събота) - журналистика (писмен), математика I

10 юни (неделя) - английски език, биология

16 юни (събота) - история на България и химия

17 юни (неделя) - математика ІI, събеседване за специалност Музикални медийни технологии и тонрежисура, теология (устен) и руски език

23 юни (събота) - журналистика (устен), събеседване за специалност Изобразително изкуство, музикален инструмент или пеене, физика, събеседване за специалност Графичен дизайн

24 юни (неделя) - френски език и география

Първото класиране излиза на 10 юли. Класираните могат да се запишат или потвърдят участие във второто класиране от 11-и до 13 юли.

Второто класиране са обявява на 17 юли, а попадналите в списъците се записват или потвърждават до 20 юли.

Окончателното трето класиране излиза на 24 юли, а срокът за записване е от 25-и до 27 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови