АПИ спря конвертирането на хартиени винетки в електронни заради измами

До 15 януари няма да се налагат глоби за липса на винетки

OFFNews 03 януари 2019 в 19:13 21099 2

Агенция "Пътна инфраструктура" спира конвертирането на хартиените винетки в електронни през www.bgtoll.bg заради засечен голям брой опит за фалшификации. Това съобщи проф. Олег Асенов, ръководител на отдел "Информационно обслужване" в Агенцията. 

"Повече от 33% от опитите за конвертиране не са както трябва", посочи Асенов. 

Констатирани са случаи на 168 пъти конвертирана винетка за един автомобил с един и същ регистрационен номер, както и на 48 конвертирани месечни винетки за един регистрационен номер. Около 150 пъти повече са заявките за конвертиране на винетки, отколкото за купуване, обясни Асенов.

Заради липсващото пълно обезпечаване с терминали за купуване на електронни винетки пък шофьорите няма да бъдат спирани и глобявани до 15 януари, обяви директорът на Националното тол-управление в Агенция "Пътна инфраструктура" Антон Антонов.

По думите му в момента тече информационна кампания за шофьорите и затова ще има такъв гратисен период, преди полицията да започне да налага санкции. Освен това от АПИ са установили, че повечето винетки изтичат в края на месеца. 

Шофьорите с хартиени валидни винетки трябва да карат спокойно, тъй като при тол контрола ще може да се провери кога изтича срокът на стикера. Важно е той да остане залепен на предното стъкло на автомобила.

Антонов каза още, че проблем има и на граничните пунктове, защото там липсват терминали за покупка на винетки, като в момента такъв има само на "Капитан Андреево", а днес трябва да бъдат внедрени и още 4 на Дунав мост. 

До края на месеца на всеки граничен пункт ще се продават електронни винетки. От 7 януари ще бъде разширена разпространителската мрежа за продажба на винетки по традиционния начин - на каса, в брой. Електронна винетка ще може да се купи в големите вериги бензиностанции, в Български пощи, клоновете на Easy Pay, обяви директорът на Националното тол управление Антон Антонов. В момента електронна винетка в брой може да бъде купена в Областните пътни управления и в офисите на мобилния оператор А1.

За случаите, при които са купени повече от една винетка за един и същ автомобил за един и същи период, сумите ще бъдат възстановени. Необходимо е шофьорите да подадат заявление в Агенция “Пътна инфраструктура” в свободен текст, както и да представят доказателство за плащането, обясни Антонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

2

red-army

04.01 2019 в 00:21

..и почвам да бегам бате.....

www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/vb.1648096958816379/312678169375363/

6162

1

red-army

03.01 2019 в 23:49

Фактите са малко по-различни.

Дами господа от ОфНюз нали сте журналити и трябваше да отразявате балансирана картинка? Заради такива тъпи публикации сме на 179-то от 185 места на държавите по стабилност на 4-тата власт.

Реалността е, че АПИ нямат готовност за електронни винетки. Реалността е, че са похарчени пари за един некадърно сглобен сайт, който не работи, не праща писма с потвърждения и т.н. Тази фунцкия за конвертиране просто не работи!!!

Защо не потърсихте гледната точка нахората, които се мъчат с тоя любителски сглобен сайт - bgtoll.bg? Защо не разследвате кой кръжок по програмиране е направил сайта? Защо не видите колко пари на данъкоплатците са заминали за тази пародия на информационна система? Защо не видите кои вържавни служители и експерти са приели поръчката? Защо не видите как е протекъл конкурса?