Абитуриентските балове започват без маски и без дистанция въпреки пандемията и препоръките (снимки)

МОН: Това не е редно, съветваме баловете да се отложат!

Александра Маркарян 23 юни 2020 в 12:20 7939 4

Снимка Сергей Антонов

Абитуриентските изпращания и балове в България започват без маски и без социална дистанция въпреки пандемията от коронавирус въпреки препоръките и въпреки данните за заболеваемостта в България. Десетки абитуриенти се събраха днес на площада пред храм-паметник "Александър Невски", видя фоторепортер на OFFNews. Предпазни маски за лице нямаше, дистанция също не се спазваше. Напротив - младите хора се прегръщаха, целуваха и дефилираха с официалните си тоалети.

Това се случва на фона на призива на Министерството на образованието за отлагане на празненствата на завършилите училище заради увеличения брой на заболелите от COVID-19 у нас и призивите и на други институции за дисциплина и дистанция. Тепърва ще има още изпращания на абитуриенти по училищата, връчване на дипломи и балове не само в София, а в цялата страна.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите уверяват, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки - ограничаване до 4 души на маса, предоставяне на дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности, работа на 50% от капацитета и т.н., но дали това няма да усложни епидемиологичната обстановка предстои да разберем.

Във връзка със ситуацията OFFNews се обърна към Министерството на образованието и науката, откъдето отговориха следното:

"Провеждането на абитуриентски балове става по решение на зрелостниците и училищата.

МОН няма правомощия да разрешава тържества, провеждащи се извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка сме препоръчали да бъдат отложени баловете поне до края на извънредната ситуация (30 юни).

Във връзка с увеличения брой заболели, призивите от институциите и здравните власти за спазване на мерки за дистанция и днешната пресконференция на министъра на здравеопазването, считаме че не е редно и съветваме да се отложат баловете.

За учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

23.06 2020 в 15:02

Тия мишки защо не оставят децата на мира?
Да се пазят хората в рисковите групи, а не децата!

13874

3

emanuilis

23.06 2020 в 14:55

Репликата „Царят е гол!" все пак е казана от млад човек.

3005

2

Bahmu

23.06 2020 в 14:35

По 5бона глоба на всеки на бала и да видиш утре как ще се замислят дали да идат на другия. Значи ревем как това как онова, но ето ти чист пример, че за българина закони и правила НЯМА независимо от годините, образование и манталитет. Кат не става с добро - с лошо.

12221

1

bls

23.06 2020 в 14:25

"От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите уверяват, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки" - смешници. Кво ще следите - бяхме на бизнес вечеря преди 2 седмици в едно столично заведение в центъра - на 2 метра от нас имаше маса с 18 души на нея - рожден ден. Няма едно заведение в столицата - поне аз не съм видял, да спазва мерките за 1.5 метра от масите и тн. Не че тия мерки биха дали кой знае какъв ефект ама като ги има - поне да се спазват. Иначе е просто смешно ..